Na potrebno spremembo načina zaračunavanja parkirnine je finančno ministrstvo mestno občino opozorilo že oktobra lani, januarja letos pa je Durs občini poslal dopis z opozorilom, da ureditev pobiranja občinske takse za parkiranje na javnih parkirnih površinah ni skladna z zakonom o davku na dodano vrednost in evropsko direktivo. Popravljene občinske odloke, ki bodo uvedli obračun DDV, bo mestni svet potrjeval (in gotovo potrdil) 20. junija, nove, 20 odstotkov višje parkirnine pa bodo stopile v veljavo 1. julija.

Na vprašanje, kako je mogoče, da sta mestna občina oziroma njeno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice tako dolgo pobirala parkirnino, ne da bi pri tem obračunavala DDV, so nam tako na občini kot na davčni upravi odgovorili, da občina izkorišča eno od možnosti, ki jo dopušča zakonodaja. "V primeru pobiranja občinske takse za parkiranje na javnih površinah, od katere občina ni obračunavala DDV, ne moremo reči, da je šlo za nezakonitost, ki jo je Davčna uprava RS opazila šele v letu 2011. Zakon o financiranju občin namreč občinam daje možnost, da predpišejo občinsko takso za parkiranje na javnih parkirnih površinah," so povedali na Dursu. Pri pobiranju občinskih taks zakon o davku na dodano vrednost občine praviloma ne šteje kot davčnega zavezanca, razen če bi "njihova obravnava, kot da niso davčni zavezanci, povzročila znatno izkrivljanje konkurence".

Ravno v domnevnem izkrivljanju konkurence na področju parkiranja v prestolnici pa očitno tiči razlog, zakaj bo morala mestna občina ne glede na vse začeti pri parkirnini obračunavati DDV. Na Dursu se pri tem sklicujejo na sodno prakso Sodišča evropskih skupnosti, saj zaradi različnih pravnih sistemov v državah članicah EU ni izoblikovanih enotnih kriterijev o obdavčitvi taks za uporabo javnih parkirnih površin.

Tudi po dvigu parkirnin zaradi DDV bodo občinska parkirišča ter garažni hiši Kozolec in Stožice, ki se jima bo pridružila tista pod Kongresnim trgom, v primerjavi s konkurenco še vedno precej cenejši. Ura parkiranja na parkirišču NUK II bo po povišanju z 1,20 evra še vedno za 80 centov cenejša od ure parkiranja na ploščadi Trga republike, še vedno pa je daleč najceneje avtomobil pustiti na belih conah - če seveda odmislimo brezplačna parkirišča - kjer bo za uro po novem treba odšteti 70 centov.