Za najboljšimi slovenskimi rokometaši je dolga in naporna sezona, a Uroš Zorman, Gorazd Škof in druščina ne skrivajo, da predzadnjo reprezentančno akcijo v tej sezoni - zadnja bo od 15. do 17. junija na pokalu Srbije v Beogradu, kjer se bo močno pomlajena slovenska izbrana vrsta pomerila s Srbijo A in B ter Norveško - nameravajo zaključiti uspešno in v skupini 3 osvojiti prvo mesto. Po štirih tekmah imajo točko prednosti pred Poljaki, tri pred Portugalci in štiri pred Ukrajinci.

Zdravstveno stanje znotraj slovenske reprezentance ni idealno: Luka Žvižej je svoj nastop zaradi poškodbe pete odpovedal že pred pripravami, pod velikim vprašajem sta tudi David Špiler in Nenad Bilbija. Denič se bo o njunem nastopu na Pirenejski polotok odločil tik pred torkovim jutranjim odhodom iz začasnega slovenskega bivališča v Domžalah. Od tam se bo Slovenija ob treh zjutraj z avtobusom odpravila do Benetk, nato pa z letalom najprej pot nadaljevala do Madrida in nato še do Porta.

Slovenska reprezentanca bo v bližnjem Espinhu opravila dva treninga, v sredo zvečer pa ob 21.25 začela dvoboj s Portugalsko, ki na morebiten preboj na zaključni turnir v začetku prihodnjega leta lahko računa le v primeru zmage nad Slovenijo in Poljsko v zadnjih dveh tekmah. Slovenija je doslej igrala šest tekem s Portugalsko, na njih pa je petkrat zmagala in doživela en poraz.

"Razmišljamo le o zmagi. Naši igralci so od Portugalcev močnejši po individualni plati in kot kolektiv, a to bo treba dokazati na igrišču. Portugalska obramba 5-1 je zelo dobra, prav tako njihovi (pol) protinapadi, v zadnjih letih igra tudi zelo disciplinirano," je na današnji novinarski konferenci v hotelu Mons v Ljubljani med drugim dejal Denič, medtem ko je Zorman dodal: "Naš cilj je zmaga, le ta nas ohranja v boju za prvo mesto v skupini. Vemo, da je pred nami zahtevna naloga, a težko je bilo že na prvi tekmi v Celju. Portugalce spoštujemo, a se jih ne bojimo. Menim, da je Slovenija bolj kakovostna in zrela, predvsem pa bolj izkušena."

Denič še ni dokončno izbral igralskega kadra za Portugalce, na njegovem seznamu pa so naslednji rokometaši:
- vratarji: Primož Prošt (Bjerringbro-Silkeborg), Matevž Skok (Gorenje) in Gorazd Škof (Croatia Osiguranje Zagreb);
- krilni igralci: Matjaž Brumen, Jure Dobelšek (oba Cimos Koper), Dragan Gajič in Simon Razgor (oba Maribor Branik), Gašper Marguč (Celje Pivovarna Laško) in Jure Sušin (Trimo Trebnje);
- zunanji igralci: Marko Bezjak, David Miklavčič (Gorenje), Nenad Bilbija (Valladolid), Matevž Čemas (Slovan), Jure Dolenec (Loka), Jure Natek (Magdeburg), Sebastian Skube (Cimos Koper), David Špiler (Croatia Osiguranje Zagreb) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce);
- krožni napadalci: Uroš Bundalo, Matej Gaber (oba Loka) in Peter Pucelj (Bosna).