Diplomirani ekonomist z obronka Celja je zmagal v pravi simultanki, zgornja pripomba pa je bila odgovor na že večkrat slišano primerjavo, da tekmece že premaguje v slogu Alberta Contadorja. Na 150 kilometrov dolgi dirki avstrijskega pokala Tchibo, v avstrijsko-slovensko-slovaški konkurenci, je bilo 14 krogov čez Št. Peter na Vašinjah z dokaj strmim klancem kot nalašč zanj.

Že v soboto je na 26. vzponu na Djekše/Diex na obronkih Svinje planine, zadnje slovenske male oaze, dokazal, da je hribolazec "z Marsa". "Slab nisem. Do dirke Po Sloveniji pa je še dobrih deset dni," je pripomnil z jasnim predvidevanjem, da je glede na pokazano eden glavnih favoritov dirke Po Sloveniji, če bo odločal vzpon na njemu zelo dobro znane Golte. "Tudi kronometer treniram. Verjetno več kot drugi," je Vrečer pristavil samozavestno, sicer edini, ki je letos dobil mednarodno etapno dirko prve kategorije UCI (in še kronometer povrhu) na Poljskem, kakršnega razreda je tudi slovenski "Tour".

Tekmovalni ritem na avstrijskih dirkah je specifičen. "Leti že od starta, kot da je na vrhu prvega klanca cilj," je iskrivo pripomnil Vlado Kerkez - Brko, ki je bil v Djekšah na odru tik ob Vrečerju. "Res sem ga danes naj… Krče sem imel tudi v rokah. Ta dva 'zelena' sta me res gnala." Najbolj razpoloženi mož Save je namreč ujel ubežno sožitje z zelo neučakanim Vrečerjem in Idrijcem Dejanom Bajtom, enim od Vrečerjevih pomočnikov iz sicer izredno močne Perutnine. S tem so v drugem delu povsem omrtvili mnogo bolj številčno avstrijsko zasedbo in razmerje zmag v pokalu Tschibo (v niz šteje tudi Zagreb-Ljubljana) povišali na štiri proti ena.

Da se bliža dirka Po Sloveniji, je bilo videti tudi drugače. Jan Polanc bo v dresu Radenske prvi kandidat za belo majico mladega kolesarja. Jure Golčer (Perutnina) se v klance vozi zelo elegantno in lahko zlahka zamenja Vrečerja. Le Gašper Švab je zavil v "boks" predčasno. "Prav luštno se bomo imeli Po Sloveniji. Sem boljši, kot sem mislil, da sem," je pripomnil nasmejani specialist za hitre zaključke Jure Zrimšek (oba Sava), ki je glede na zahteven teren zlahka držal iz kilometra v kilometer bolj zdesetkano konkurenco 160 kolesarjev. In dirka ni leva. Za avstrijske ekipe je bila kvalifikacijska za sodelovanje na njihovi dirki Po Avstriji, ki je razred višje kategorije.