Včerajšnja preizkušnja na katalonskem dirkališču Montmelo v kraljevskem motociklističnem razredu ni bila posebej razburljiva, v letošnji sezoni je bila zagotovo med najmanj napetimi. Junak motociklistične "uspavanke" je bil Stoner, ki se je že v uvodnem krogu prebil na čelo kolone, nato pa navkljub nadležnemu in za jeklene konjičke silno nevarnemu dežju ubranil prednost in dosegel tretjo zmago v sezoni.

Svetovni prvak v razredu moto GP v letu 2007 je pred tem zmagal na uvodni dirki za VN Katarja in pred dvema tednoma na dirki za VN Francije v Le Mansu, po današnjem triumfu pa se je Lorenzu, vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, približal na sedem točk zaostanka.

"S celotnim tednom na katalonskem dirkališču sem izjemno zadovoljen. Lorenzo je tik pred koncem uvodnega kroga dokaj zgodaj zaviral, kar sem izkoristil in ga prehitel. V nadaljevanju sem si privozil nekaj prednosti in do polovice dirke povsem nadzoroval tekmece. Dež me je resda naredil malce živčnega, saj se je na nekaterih odsekih steze nabralo precej vode. Dirka je bila zaradi tega precej naporna, s previdno vožnjo pa sem do konca zdržal na motociklu," je po preizkušnji na novinarski konferenci dejal Stoner.

V šibkejšem razredu moto 2 je tretjič v tej sezoni smetano pobral Bradl in se še bolj utrdil v skupnem vodstvu. Drugouvrščeni Italijan Simone Corsi za njim zaostaja kar 43 točk. V najšibkejšem razredu do 125 ccm pa je Terol dosegel četrto zmago v sezoni. Francoz Johann Zarco je sicer prvi prepeljal ciljno črto, a so mu komisarji dirke zaradi brezkompromisnega prehitevanja v zadnjem ovinku naložili 20 sekund pribitka, tako da je dirko končal šele na šestem mestu. Naslednja preizkušnja bo VN Velike Britanije v Silverstonu, ki bo na sporedu 12. junija.