Finale se zdaj seli čez mejo na vzhodno obalo ZDA. Tretja tekma velikega finala bo v ponedeljek oziroma v noči na torek po srednjeevropskem času v Bostonu, kjer bo nato na sporedu še četrta tekma velikega finala.

Vancouver je prvo tekmo dobil z 1:0, edini gol pa so hokejisti iz olimpijskega mesta dali 19 sekund pred koncem tekme. Tokrat so slavili v podaljšku, ko je odločilni gol zabil Alex Burrows. Gol je dosegel že po enajstih sekundah podaljška. V finalu lige NHL je bil doslej hitrejši le Brian Skrudland, ki je leta 1986 za Montreal proti Calgaryju zabil že po devetih sekundah podaljška.

Številni v Bostonu so prepričani, da bi morali Burrowsa suspendirati po pripetljaju, ko je na prvi tekmi velikega finala v prst ugriznil gostujočega igralca Patricea Bergerona. Vodstvo lige NHL Burrowsa ni kaznovalo.

Vancouver, najboljša ekipa NHL v rednem delu, je tako prestopil drugo stopnico na poti k naslovu prvaka, ki bi bil zanj prvi v zgodovini. Vancouver je v finalu do letos igral dvakrat, v letih 1982 in 1994. Boston že ima naslov, a že iz leta 1972, pozneje pa je izgubil pet finalnih dvobojev, nazadnje leta 1990. Vancouver obenem naskakuje prvo lovoriko za kanadske ekipe v ligi po Montrealu 1993.

Burrows je sodeloval pri vseh treh zadetkih Vancouvra na drugi tekmi. Najprej je v 13. minuti dosegel prvi gol na tekmi, nato je 50. minuti podal Danielu Sedinu za izenačenje 2:2. "Prekrasno je biti del vsega tega dogajanja. Alex se je resnično dobro odrezal," je junaka tekme pohvalil soigralec Henrik Sedin, ki je priigral podaljšek ter podal Burrowsu za zmagoviti gol.

"Brž, ko sem dobil plošček, sem se pretvarjal, da bom streljal in skušal ukaniti vratarja Bostona Tima Thomasa. Če bi tudi v resnici takoj streljal, bi zanesljivo Thomas plošček ustavil. Zato sem sklenil, da ga preigram, pri čemer sem skoraj izgubil plošček," je bil zadovoljen Burrows.

Za Boston sta zadela Milan Lučić in Mark Recchi. "Sami smo si zakuhali ta poraz. Seveda, da so igrali bolje, vendar pa smo nadzorovali dogajanje ter tekmo na koncu tako poceni zapravili," je bil jezen napadalec kosmatincev David Krejci. Statistika ni na strani Bostona. Doslej je le štirim moštvom uspelo nadoknaditi razliko po zaostanku dveh zmag ter osvojiti pokal. Nazadnje so tako do naslova prišli hokejisti Pittsburgh Penguins pred dvema letoma, ko so ugnali Detroit.