Simoncelli, ki je bil zaradi trčenja z domačim ljubljencem Danijem Pedroso (Honda) na zadnji dirki v francoskem Le Mansu deležen številnih groženj s strani domačih navijačev, si je tako privozil prvi "pole position" v najmočnejšem razredu moto GP. Pedrosa je v trčenju utrpel poškodbo desne ključnice in je že prestal operacijo. Španski navijači so zaradi tega Italijanu grozili celo s smrtjo, Simoncellija pa so v celotnih kvalifikacijah spremljali policisti in varnostniki.

S četrtega mesta bo dirko začel še drugi voznik Yamahe Američan Ben Spies, pred Italijanom Andreo Doviziosom (Honda) in novincem Calom Crutchlowom iz Velike Britanije. Večkratni svetovni prvak Italijan Valentino Rossi z Ducatijem bo začel s sedmega mesta.

V moto2 je z 4,727 km krogom najbolje opravil Nemec Stefan Bradl, z drugega in tretjega mesta pa bosta začela Španec Aleix Espargaro (oba Kalex) in Japonec Juki Takahaši (Moriwaki).

V najšibkejšem razredu do 125 ccm si je najhitrejši startni položaj privozil Španec Nicolas Terol pred rojakoma Hectorjem Faubelom in Maverickom Vinalesom. Za Terola, vodilnega v skupnem seštevku, je to že četrti "pole position".