Okoljska inšpekcija je izdala odločbo o odvzemu medvedjega mladiča že 12. maja, a Matevž Logar pošte ni prevzel od vročitelja, v začetku tedna pa mu jo je poštar vendarle uspel dostaviti. V odločbi mu je bilo naročeno, da medveda v 24 urah odda v zavetišče. Ker tega ni storil, so danes inšpektorji začeli z izvršbo ob pomoči policijskega spremstva, saj je ob prvem obisku zaradi medveda Logar fizično napadel inšpektorja.

Tiskovna predstavnica Inšpektorata za okolje in prostor Helena Lovše Vrhovec je za STA potrdila, da so danes popoldne v Podvrhu vendarle našli medveda in da ga je lastnik Zavetišča za živali prostoživečih vrst na Muti Zlatko Golob odpeljal v zavetišče na Koroško. Tam bo medved ostal, dokler se Agencija za okolje in prostor ne bo odločila, ali bo medved za stalno ostal na Muti ali pa ga bodo morebiti prepeljali v kakšno specializirano evropsko zavetišče.

Uklonilni zapor zaradi prometnega prekrška

Danes medveda sprva niso mogli najti, saj ga je Logar še pred njihovim prihodom odpeljal na neznano lokacijo. Logar se je nato po klicih vrnil na domačijo, kjer pa so ga policisti aretirali in odpeljali, saj je bilo ugotovljeno, da je bil zoper njega odrejen uklonili zapor za neplačano denarno kazen za prometni prekršek.

"Medved je moral priti od drugod"

Medvedek s Podvrha v Poljanski dolini je v minulih tednih doživel veliko pozornosti javnosti. Po trditvah Logarjevih, ki želijo medvedka obdržati, se je ta aprila sam zatekel k njim. Po nekaterih drugih informacijah pa naj bi ga Logarjevi pripeljali s Kočevja, da bi tako dvignili interes za svojo brunarico, ob kateri bi uredili dom za medveda. V prid tem trditvam govorijo tudi ugotovitve zavoda za gozdove, da je medved na Stari vrh moral priti od drugod.

Logarjevi so se po pomoč obrnili tudi na predsednika vlade Boruta Pahorja. V pismu premieru pojasnjujejo, da so osirotelemu, nebogljenemu medvedku z vso ljubeznijo in skrbjo priskočili na pomoč in mu zagotovili ustrezno prehrano ter možnosti za razvoj. Sedaj pa naj bi se mu zaradi "nesmiselnih birokratskih zahtev državne inšpekcije medvedku obetala črna prihodnost, morda celo likvidacija".

"Zavedamo se, da je medvedek Srečko pri nas verjetno le začasno in ne vztrajamo za vsako ceno pri tem, da bi ga obdržali," so zapisali Logarjevi, ki so pripravljeni medvedka odstopiti primernemu zatočišču na Hrvaškem. Vendar tega ne morejo storiti sami, ampak bi bil po njihovih informacijah potreben dogovor na ravni predsednikov vlad.