Tudi po trasi, ki smo jo v Dnevniku že razkrili, bo s skupnimi 548 kilometri sicer najkrajša doslej, a najbolj celovita in pestra, kolikor je sploh za štiri dni mogoče. Po devetih letih (Ptuj, 2002, Dean Podgornik) se vrača dobrih sedem kilometrov dolga vožnja na čas. Trasa od Križank, kjer bodo po vseh statistikah odpeljali tudi jubilejni 15.000. kilometer vseh dirk doslej, do Prešernovega trga daje dirki pomen prestolnice in kulture, ki jo gojijo predvsem Italijani z Girom. Iz Kopra do Nove Gorice in v zadnji etapi od Ptuja do Novega mesta bo priložnost za vsestranske hitre kolesarje, kot so Bole, Koren, Luka Zrimšek in Kump.

Kraljevska etapa se bo z malo simbolike začela v Tržiču, domačem kraju Gašperja Švaba (Sava), najboljšega Slovenca z lanske izvedbe. Klanci čez Črnivec, Kranjski Rak in doslej neodkriti vzpon iz Mozirja na Golte pa bodo po vseh napovedih odločali o končni zmagi. "Klanec na Golte je bolj strm kot Vršič ali Krvavec," je ocenil hribolazec izpod Gorjancev Tomaž Nose (Adria Mobil), ki se bo na Štajerskem soočil z Nibalijem, kraljem gora na Giru Garzellijem (Acqua Sapone), Robertom Vrečerjem, Juretom Golčerjem (oba Perutnina), ki je najuspešnejši kolesarj dosedanjih dirk.

"Trasa je izredno lepa. Všeč mi je. Vsi iz tujih klubov imamo vedno posebno motivacijo nastopiti na največji domači dirki, na katero po vseh odzivih radi prihajajo tudi tujci. Mi bomo močni. Tudi veliko priložnosti vidim zase, v Novi Gorici čez zadnje klančke, v Novem mestu s specifičnim prihodom na ciljni most. Tudi v Ljubljani smo hitri kolesarji lahko konkurenčni specialistom," so žarele oči Grega Boleta (Lampre), ki je po dveh lanskih zmagah v Medvodah in Beljaku 18. junija ter nošenju rumene majice še brez slasti zmage.