"Če sem lahko po bitki general, lahko rečem, da je bila odločitev o nastopu v Ostravi vendarle napačna. Toda moram poudariti, da je ne obžalujem," je dan po tekmi iz Brežic sporočil Primož Kozmus. "Po nedeljski tekmi v Slovenski Bistrici sem bil zadovoljen. Izpolnil sem cilj in že na prvi tekmi po povratku vrgel kladivo prek 75 metrov. To je bila moja glavna želja tudi v Ostravi, a se ni izšlo."

Kozmus je športnik, ki se iz vsake napake nekaj nauči. Zato je v ospredje nastopa na Češkem postavil dejstvo, da se je soočil z mednarodno konkurenco. "Po tekmi so mi vsi čestitali, ker sem vrgel 72 metrov. Četudi gre za najboljše metalce kladiva na svetu, vsi vedo, da se do takšnega rezultata pride le s trdim delom. Občutek med njimi je bil dober," je odgovoril Kozmus ter pojasnil, da ob prvem soočenju z mednarodno konkurenco ni imel nobene treme.

Kaj zdaj? "Trening, trening in trening. Naslednjič bom nastopil 8. junija v Celju, kjer bo konkurenca zelo močna. V Ostravi sem se prepričal, da imam največ rezerv v fizični pripravljenosti. Tudi tehnika ni bila najboljša, a mislim, da je to posledica dejstva, da sem želel na silo orodje vreči daleč. Tako ne gre. Treba je delati postopoma in biti še naprej potrpežljiv. Upam, da sem se iz tega čimveč naučil."

Osrednji miting v Ostravi se je odvijal včeraj, ko so imeli gledalci možnost videti na delu največje mojstre svetovne atletike. Največ slave in pozornosti je razumljivo požel Usain Bolt. Najhitrejši človek na svetu je dosegel enak čas kot prejšnji teden v Rimu (9,91) in dosegel prepričljivo zmago. "Čeprav sem dosegel enak čas kot v Italiji, sem tekel precej bolje. Forma se izboljšuje in prepričan sem, da bom na naslednjih mitingih tekel precej hitreje," je Čehe ogovoril Usain Bolt. Najboljši dosežek dneva je dosegla Jamajčanka Veronica Campbell Brown, dvojna olimpijska zmagovalka, ki je na 100 metrov zmagala s časom 10,76.

Izmed trojice slovenskih atletov se je najbolj izkazal Boštjan Buč. Velenjčan je na 3000 metrov čez zapreke zasedel sedmo mesto (8:29,75) in za 25 stotink izpolnil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Daeguju. "Sprva nisem nameraval tekmovati na tako močnem mitingu. Ko pa sem dosegel spodbudne čase na treningu, sem poklical organizatorja, ki me je z veseljem sprejel. Vesel sem, da sem izpolnil normo za Južno Korejo," je pojasnil v Ostravi sam svoj menedžer Boštjan Buč, ki je prav na mitingu Golden Spike pred osmimi leti dosegel osebni in državni rekord (8:16,96). Martina Ratej je v metu kopja zasedla peto mesto, z dosežkom 58,88 pa se ne bo pretirano hvalila. Z najboljšim rezultatom sezone, ki je bil pred tem v rokah Ratejeve, je zmagala Rusinja Marija Abakumova (65,56), ki je ugnala tudi domačo matadorko in svetovno prvakinjo Barboro Špotakovo (64,78). Slabše se je izkazal Matic Osovnikar, ki je v teku B na 100 metrov dosegel čas 10,56 in zasedel šesto mesto.