Kje smo vas zmotili?

V francoskih Alpah. Z avtom se peljemo na ogled trase francoskega Toura. Dežuje. Čez pol ure gremo na kolo.

Je letos prav vse usmerjeno na Tour de France?

Tako je. Popolnoma vse.

63. Kriterij Dauphine, ki se začne v nedeljo s prologom v Saint Jean de Marurienne (5 km), je bil lani vrhunec, ko ste bili eden redkih s skalpom Alberta Contadorja. Kako boste vozili letos?

Sproščeno. Zagotovo nisem tako pripravljen in v takem vadbenem ciklusu, kot sem bil lani, in tudi zaradi tega ne morem pričakovati, da bo rezultat enak. Lov na dosežek sploh ni osrednji cilj na tej dirki. Zagotovo pa si bom izbral kakšno etapo in na njej poskusil, koliko zmorem. Verjetno kronometer, morda najtežjo gorsko etapo. Zagotovo pa ne vseh. Lanska zmaga proti Contadorju mi je dala samozaupanje, da to zmorem in lahko naredim še na večjih dirkah.

Na dirki Pariz-Nica in Po Romandiji ste osvojili sedmo mesto, kar je zelo primerljivo vašim dosedanjim dosežkom na teh dveh dirkah.

Zares lahko rečem, da sem glede na količino treninga zelo zadovoljen, da mi je to uspelo. Šele v zadnjem obdobju sem začel trenirati bolj intenzivno in več. Doslej prave velike intenzivnosti sploh ni bilo. Vse to z namenom, da bi bil zadnjih deset dni francoskega Toura v vrhunski formi. Prvih deset dni je bolj ravninskih, le s posameznimi etapami v krajši klanec.

V tem letu trenirate po programu španskega strokovnjaka. Kakšna je sprememba v primerjavi z načinom dela Milana Eržena?

Španec je tudi zdravnik v naši ekipi RadioShack. Ima nekaj več znanja o tem, kako se odziva telo. Treniram manj intenzivno in z veliko več počitka. Njegova filozofija je, da ne smeš biti nikoli preveč utrujen. Doslej sem treniral mnogo bolj intenzivno. Vsa zadnja leta sem od začetka sezon dirkal z vso močjo, tudi lani, in na Tour sem potem odšel utrujen. V dosedanjem delu sezone tudi nisem čutil nobenih pritiskov. Johan Bruyneel je želel, da naj se ne dokazujem preveč. Tekmoval sem brez živčnosti in posledično je tudi manj utrujenosti.

Ste spremenili tudi bivanje v višinskih razmerah ali bivanje na veliki nadmorski višini?

V višinskem šotoru sem bival skoraj celo leto ali pa sem treniral na Kanarskih otokih, le višina ni tako ekstremna kot prej. Zgolj na prilagojeni nadmorski višini 2200 metrov, nič več.

Je ekipa RadioShack za francoski Tour že določena? Le redki bodo z vami na Dauphine.

Večina za Tour je res že znana. Zraven bodo verjetno Portugalec Sergio Paulinho, Popovič, Zubeldia. Za preostale bo kar boj.

Kot zmagovalec lanske dirke Kriterija Dauphine ste že v središču pozornosti. Kako to občutite?

Nekaj novinarjev, predvsem iz Francije, me je že poklicalo, do dirke bo morda še kakšen klic več.