Mesečni abonma na parkiriščih pri Ladjedelnici, na Tomažičevi ulici pri Simonovem zalivu, pri zdravstvenem domu in za pošto bodo lahko Izolani kupili za 10 evrov na mesec. S 30 na 50 evrov se bo podražila cena mesečnega abonmaja za Izolane na parkirišču Lonka. Na tem parkirišču bo odslej prva ura parkiranja brezplačna, vsaka nadaljnja ura parkiranja pa bo stala dva evra. Evro bo stala ura parkiranja na parkirišču ob Marini, pri Ladjedelnici pa je celodnevno parkiranje za osebne avtomobile ovrednoteno na dva evra, za avtodome pa 15 evrov. Abonmaji za parkiranje, prodani do začetka veljavnosti novega cenika, ostanejo v veljavi do izteka. Po novem lahko mesečne abonmaje kupijo le občani Izole.

Današnje spremembe parkirnega režima v Izoli so nadgradnja prilagoditve režima v mestnem jedru, ki jo je Kolenc sprejel pred nekaj tedni. Po prvotni popolni prepovedi prometa na Sončnem nabrežju in Velikem trgu pri mandraču, razen za komunalna in intervencijska vozila ter stanovalce z dovolilnicami, je Kolenc na pobudo trgovcev in gostincev omilil režim za vstop v mestno jedro, ki je prost med 8. in 12. ter 16. in 19. uro. Na občinski upravi so se za ta ukrep odločili, da bi zmanjšali promet v starem delu mesta in privabili več pešcev ter olajšali parkiranje stanovalcem.

Od danes celotna infrastruktura in kader, ki se je v občinskem uradu za gospodarske javne službe ukvarjal s področjem parkirne problematike, prehajajo na izolsko Javno podjetje Komunala. Direktor Komunale Denis Bele je povedal, da k njim prihajajo štirje občinski delavci, nov režim pa bodo uvajali postopoma, v obdobju enega meseca. "V praksi to pomeni, da bomo režim uveljavljali z mehkim prehodom, dokler bomo uredili in dopolnili vso potrebno infrastrukturo, parkomate in ostalo potrebno. Do končne vzpostavitve fiksnega režima bomo občane predvsem opozarjali in jim pomagali, da se privadijo na nov sistem," je pojasnil Bele, ki je poudaril, da bodo v prehodnem enomesečnem obdobju delovali preventivno in opozorilno, ne pa kaznovalno.