Matic Osovnikar je bil šesti v teku B na 100 m (10,56). Že v ponedeljek je v metu kladiva tekmoval Primož Kozmus in na svojem prvem tekmovanju na tujem po enoletni prekinitvi nastopanja zasedel zadnje, 10. mesto (72,42 m).

"Nisem zadovoljna. Pričakovala sem več, čeprav sem dan pred tekmo dvigala uteži, saj me čaka nastop v ZDA in v naslednjih dnevih ne bom imela možnosti za tovrstno vadbo. Imela sem 'težke noge' in tudi tehnične težave, ker še nisem v formi. S trenerjem Andrejem Hajnškom pa sva si zastavila za glavni cilj SP in zato trenirava tedaj, ko je to mogoče, da ohranim moč, saj imam pred seboj še precej tekem," je pojasnila Ratejeva, ki bo v soboto merila moči s tekmicami v ameriškem mestu Eugene na diamantni ligi.

Ratejeva je začela dokaj slabo in bila po 56,46 in 58,88 metra po prvih serijah peta, tako je bilo tudi po tretjem poskusu, v katerem je prestopila. Po polovici tekme so bile pred njo tekmovalke, ki so presegle 60 metrsko oznako: Rusinja Marija Abakumova (65,56 m), srebrna na olimpijskih igrah v Pekingu, Čehinja Barbora Špotakova (64,78), svetovna rekorderka in olimpijska zmagovalka, Južnoafričanka Sunette Viljoen (61,72) in druga Čehinja Jarmila Klimešova (61,12).

Slovenska rekorderka je brez rezultata ostala tudi v četrti, peti in šesti seriji ter je krepko zaostala za svojim dosežkom leta. Ratejeva je 29. maja na mednarodni atletski ligi za veliko nagrado Vzajemne v Slovenski Bistrici s 65,89 m dosegla najboljši izid sezone na svetu. Temu se je Abakumova tokrat zelo približala z najdaljšim poskusom v zadnjem metu (65,81 m), druga je bila Špotakova (64,78), tretja po Viljoenova (61,72).

Buč je prehitel pet tekmovalcev, najboljši pa je bil z rekordom mitinga Kenijec Paul Kipsiele Koech (8:02,55), bronast na OI v Pekingu, pred rojakom Hillaryjem Yegom (8:12,63) in Etiopijcem Robo Garyjem (8:15,16).

"Zelo sem zadovoljen s svojim prvim nastopom v sezoni. Spremljal sem le čas na prvem kilometru, 2:45, potem pa ne več. Skušal sem le še držati vodilnih, da ne bi preveč zaostal. V zadnjih dveh krogih sem se le še boril, da bi izpolnil normo za SP in cilj, ki je bil čas 8:30. Pred dnevi sicer nisem nameraval nastopiti na tako močnem mitingu, potem pa sem po dobrih treningih poklical organizatorja in so me sprejeli," je povedal Buč, ki je izpolnil normo B za SP (8:32,00). Slovenski rekord, 8:16,96, je postavil 12. junija leta 2003 prav v Ostravi.