Na žalost pa se vse skupaj prenaša tudi na vse mlajša dekleta. Po vsem svetu, najbolj pa v ZDA (tam so jih začeli prirejati že pred 36 leti), potekajo lepotna tekmovanja za deklice, ki jih našemijo v lepotne kraljice, nato pa sodniki ocenjujejo njihov videz, obnašanje, hojo in lepoto. Težava je, da v večini primerov te deklice živijo sanje svojih mater, te pa jih oblačijo v oprijete korzete, jih ličijo z vsemi možnimi barvami in jih obuvajo v vrtoglave pete. Prevelik poudarek na seksualizaciji teh deklic je po vsem svetu že sprožil val zgražanja in kontroverznosti.

V Melbournu je 24. maja potekal protest proti lepotnim tekmovanjem za deklice. (Foto: Daylife)

V zahodnem Londonu je pred dnevi potekalo lepotno tekmovanje Cinderella Beauty Pageant, ki so ga v Veliki Britaniji prvič priredili pred dvema letoma na pobudo nekdanje manekenke Diane Hare. Na njem so tekmovala dekleta, stara vse od tri pa do 16 let. Prijavnina znaša okoli 200 evrov, domov pa so praznih rok odšle vse deklice z izjemo tiste, ki je zmagala in dveh spremljevalk, ki sta prejeli kičasti tiari in še bolj kičasti trofeji. Na spletni strani tekmovanja sicer zatrjuje, da poudarek tekmovanja ni na fizični lepoti, temveč na "lepoti notranjosti posameznice, ki bi morala žareti v vsakomur – brez obleke modnega oblikovalca in diamantov“. Bistvo tekmovanja bi naj bilo v "učenju biti samosvoj, kakršen si in biti srečen“.

To je izredno draga prostočasna dejavnost, saj s prijavnino in dragimi oblačili, ki jih nekatere matere naročajo kar iz Amerike, znesek doseže tudi tisoč evrov na posamezno tekmovanje. To se sicer začne z oblačilom za vsak dan, pri čemer naj bi se dekleta oblekla v nekaj udobnega in pri tem pokazala svojo osebnost, nadaljuje pa z izhodom v kopalkah in večernem oblačilu, kjer so visoke pete skorajda obvezne.

Deklice so tako "našemljene", da so na koncu videti kot lutke. (Foto: splet)

Ta tekmovanja, po mnenju mnogih, izkoriščajo deklice (kar je še huje – izkoriščajo jih lastne matere!), po drugi strani so sumljivo vodena, saj mnogi starši podkupujejo sodnike ali pa ti dajejo najvišje točke svojim otrokom in sorodnicam, najhuje od vsega pa je, da deklice jemljejo vse to izjemno resno in mislijo, da je lepota (in ocenjevanje drugih) edino, kar je zares pomembno v življenju.