Kadar se na startu pojavi Usain Bolt, praviloma zasenči vse druge zvezdnike. Na Češkem so mu pripravili poseben sprejem. Ko je z zasebnim letalom prispel na češka tla, so mu delali družbo elitni češki športniki, med katerimi so izstopali Ivan Lendl (nekdanja številka ena svetovnega tenisa), Jaromir Jagr (eden najboljših hokejskih igralcev vseh časov) in Tomaš Berdych (trenutno najboljši češki teniški igralec). Zbrana druščina se je pomerila v golfu, vsi pa so pokazali, da jim tovrstni udarci niso tuji. Še najslabše se je odrezal Bolt, ki je enkrat žogico celo zgrešil, a je kasneje napako popravil s pravim projektilom.

Prvi izmed štirih Slovencev je v Ostravi tekmoval že včeraj. Miting v metu kladiva tradicionalno poteka dan pred glavnim mitingom. Primož Kozmus, ki se je dan prej po 20 mesecih v Slovenski Bistrici vrnil na atletske steze, je imel z dvema mitingoma v dveh dneh pester spored, konkurenca pa je bila izjemna. Na štartni listi je bilo namreč kar sedem metalcev, ki so v tej sezoni vrgli kladivo dlje kot Kozmus, z najdaljšim Madžarom Krisztianom Parsom na čelu. Kozmus se ni izkazal in v konkurenci desetih metalcev zasedel zadnje, deseto mesto, tako da je imel na voljo le tri mete, najboljših osem pa, kot na velikih tekmovanjih, po šest. Brežičan je najdlje vrgel v tretji seriji, in sicer 72,42 metra (v prvi 69,91, v drugi 70,73). Z metom 80,02 je v zadnji seriji zmagal Rus Aleksej Zagornij, drugi je bil Pars (79,29), tretji pa Rus Sergej Litvinov (78,74). Pri ženskah je z rekordom mitinga (77,22) zmagala Nemka Betty Heidler.

Danes bodo svoje znanje v izbrani druščini atletskih zvezdnikov z vsega sveta predstavili še trije slovenski atleti. Matic Osovnikar bo v središču pozornosti, saj bo eden od 16 atletov, ki bodo imeli čast tekmovati ob Boltu. V teku na 3000 metrov z zaprekami se je na štartni listi pojavil Boštjan Buč, edina ženska predstavnica pa bo Martina Ratej. Konjičanka je v nedeljo v Slovenski Bistrici postavila celo najboljši letošnji rezultat sezone na svetu, kar je za slovensko atletiko lepo priznanje. Podoben podvig je ta mesec s preskočenimi 461 centimetri uspel skakalki ob palici Tini Šutej.