Contador letos vozi v novi ekipi Saxo Bank, še naprej pa je kot Božiček delil etapne zmage (Rujano, Tiralongo). Slednji je bil njegov lanski pomočnik. Novi šef Bjarne Riis je ob njega postavil večinoma nove pomočnike in nove športne direktorje, ki so navdušeni nad njegovo skromnostjo. Domala sploh ne izstopa iz skupine, z njim pa naj bi imeli le toliko dela kot z nekaterimi pomočniki. Med Girom so imeli še največjo neprijetnost z osebnim mehanikom Faustom Munozom, ki je med gorskim kronometrom na Nevegal nalašč odprl vrata spremljevalnega avtomobila in s tem zadel navijača, ki je pred tem skakal okoli Contadorja. Mehanik je po odločitvi vodstva tekmovanja takoj izgubil akreditacijo in ni smel več spremljati karavane.

Špekulacije, ki izhajajo iz njegove "pogojne" zmage, so pač odraz stanja v kolesarstvu. Vsi vedo, da to ni dobro niti za Španca, niti za organizatorje in niti za celotni šport. Sled klenbuterola, ki so ga odkrili na lanskem Tour de France, je pravzaprav njegova bitka z UCI. Tako prepričljiva zmaga po Italiji sicer ponazarja zmago čistega športa. Vendar kako se bodo odločili pravniki, je druga zgodba. "Lanski Tour de France je moj," je bil Contador odločen na novinarsko pripombo, da bo šele po odločitvi CAS znan pravi zmagovalec. "Nihče mi ga ne more vzeti. Tudi na Giru nisem želel prav ničesar dokazovati. Želel sem le zmagati. Ko sem prepustil etapno zmago, mi je pač to ustrezalo. Kar sem naredil, sem naredil z iskrenostjo. Tako je govorilo moje srce."

Alberto Contador je s pogojno šesto zmago že v krogu sedmih največjih zmagovalcev velikih treh tritedenskih etapnih dirk. Eddy "Kanibal" Merckyx jih je osvojil 11, od tega pet na Giru. Bernard Hinault deset, Jacques Anquetil osem. Že letos pa "Revolveraš" lahko ujame sedemkratne zmagovalce: Lancea Armstronga s sedmimi zmagami na Touru, Fausta Coppija in rojaka Miguela Induraina, ki je ob petih zmagah na Touru (1991-1995) dvakrat slavil tudi na Giru. Zadnji, ki je uspel zmagati na italijansko-francoskem dvojčku, je bil leta 1998 Marco Pantani. "Najprej želim uživati v tej zmagi. Potem se bom pogovoril z ekipo. Le počakati moram, da si vsi malce opomoremo," je misli na francoski Tour navrgel Contador. Možnost nastopa na Touru v juliju so mu praktično odprli kar razsodniki CAS, ki so preložili čas njegove razsodbe z junija verjetno na september.