Ratejeva je v četrti seriji izboljšala izid sezone Rusinje Marije Abakumove (65,40 metra), ki ga je ta dosegla v četrtek na diamantni ligi v Rimu, kjer je bila slovenska rekorderka peta. Ratejeva je imela le tri veljavne mete, 59,96 metra s prve ter še 56,92 metra iz tretje serije. V drugi je prestopila, v zadnjih dveh pa ni metala.

"Zelo sem zadovoljna. Dobila sem potrebno samozavest, da sodim v svetovno elito. Letos mi manjka stalnih metov nad 60 metrov. Letos je prvič kopje letelo daleč, lani je bilo več takih metov. Telesno sem dobro pripravljena, težave pa mi dela tehnika. Pri izmetu odmikam konico kopja, poleg tega pa na koncu ne pospešim in ne izkoristim sile pospeška iz teka v izmetu. Ko bom to popravila, bom v sami eliti meta kopja, kar si tudi želim. V ponedeljek odpotujem na tekmo na Češko, potem pa me čakata nastopa v ZDA in Celju," je povedala Martina Ratej.

Kozmus je pred tekmovanjem napovedal podobno daljavo, kot jo je potem za prepričljivo zmago tudi dosegel. "Zadovoljen sem, čeprav so bili meti dobri in slabi. Imel sem dva zelo dobra meta, sicer pa imam še nekaj tehničnih težav. V nogah imam še veliko več in potrebujem nekaj tekem, da pridem v ritem. Dosegel sem 75 metrov, kot sem napovedal in kot kaže na treningih. Vesel sem tudi, da sem se uspešno vrnil na tekmovališča. Danes bom nastopil še v najmočnejši svetovni konkurenci v Ostravi. Zdaj si želim, da bi čim prej prišel do želenih obljubljenih 78 metrov," je dejal Primož Kozmus, ki je svoj najboljši izid dosegel v drugi seriji. Najboljši je bil v skupnem seštevku VN AZS od prve izvedbe naprej, lani pa je zaradi prekinitve kariere prvo mesto prepustil Maticu Osovnikarju (Mass, 100 in 200 metrov).

Serija najmočnejših tekmovanj Atletske zveze Slovenije (AZS) se bo v šesti sezoni nadaljevala z drugim mitingom VN prihodnjo nedeljo v Postojni.