Ljubljana Nocoj bodo v galeriji TR3 odprli razstavo slik in skulptur Mimma Paladina, ki spada med najpomembnejše umetnike svoje generacije. Pohvali se lahko z večjimi razstavami in javnimi projekti po vsem svetu, pred kratkim pa so v Palazzo Ducale v Milanu odprli tudi pregledno razstavo njegovih del, ki med drugim vključuje tudi umetniško instalacijo Gora iz soli (La Montagna di Sale) na trgu Duomo.

Na razstavi v galeriji TR3 bodo tokrat razstavljena dela iz umetnikovega dvajsetletnega obdobja ustvarjanja. Gre za obdobje med letoma 1983 in 2003, ki razkriva umetnikovo široko paleto podob in ustvarjalnosti. Osrednje delo razstave, znamenita slika Suonno (D'apres Piero della Francesca, 1983), upodablja rimskega cesarja Konstantina pred slavno bitko pri Milvijskem mostu (Ponte Milvio), ko ga zbudi angel in mu pokaže križ v nebesih. (V nadaljevanju zgodbe Konstantin s križem na ščitu premaga sovražnike in sprejme krščansko vero.) Paladino se je seveda odločil, da bo omenjeno zgodbo poustvaril v sebi lastnem slogu, pri čemer je prizorišče spremenil v plosko okolje v slogu commedie dell'arte. Postelja je tako karnevalsko okrašena, sploščeni portreti angela varuha in drugih oseb na sliki pa so značilni za Paladinov kvaziarhaični stil upodabljanja.

Na razstavi bo predstavljenih tudi devet manjših bronastih skulptur in dve veliki sliki iz znamenite serije Il Principio della Prospettiva, ki je nastala leta 1999. V vseh razstavljenih delih je očiten Paladinov "umetniški podpis", predvsem pa njegovo spoštovanje do etruščanske in zgodnje rimske kulture. Razstava bo na ogled do 30. julija 2011. nr