Nad Contadorjem namreč kot giljotina visi v zadnjem tednu časovno preložena razsodba Mednarodnega športnega razsodišča. Primer namiznoteniškega igralca Dimitrija Ovčarova pa je lahko vzorec, da bo Contador tudi v sodni dvorani dobil potrjeno že šesto zmago na treh velikih tritedenskih etapnih dirkah po Touru 2007, 2009 in 2010, Vuelti 2008 in Giru 2008. Na cesti po trasi nemara najtežjega Gira ni bilo nobenega dvoma. Contador je z gesto revolveraša zasluženo prvi na preprogi italijanske trobojnice, simbolike letošnje izvedbe - 150. obletnice združenja Italije.

Tudi zaradi varnosti malenkost skrajšani kronometer je odpeljal s tretjim časom, za Škotom Davidom Millarjem in zaradi defekta osmoljencem Dancem Axlom Rasmussenom. V sobotni gorski etapi je kljub številnim napadom, v bojih med generali deseterice, ohranil taktično mirnost in zbranost. Vasilij Kirijenka iz španske ekipe Movistar pa je še eden junak dneva s pestro in težko življenjsko zgodbo Belorusa iz okolice Černobila, ki je zmago posvetil prijatelju Tondu. Tudi to je nekaj simbolike tragičnega Gira, najbolj za številko 108, Wouterja Weylandta.

Borut Božič s petim mestom v etapi in predčasnim odhodom ni bil zadovoljen. Simon Špilak kot pomočnik Michela Scarponija in Gorazd Štangelj kot vodonosec Romana Kreuzigerja, šestouvrščenega in nosilca bele majice mladega kolesarja ter člana zmagovite ekipe Astana, sta na svoja prispevka ponosna.