Zadnjo pravo etapo na letošnjem Giru je dobil Belorus Vasilij Kirjienka (Movistar), ki je glavnini s skupino drugih kolesarjev pobegnil že na 29. kilometru 242-kilometrske preizkušnje in se zasledovalcev dokončno otresel 40 kilometrov pred Sestrierom. Drugo mesto s skoraj petimi minutami zaostanka je osvojil Jose Rujano iz Venezuele, tretji pa je bil Španec Joaquin Rodriguez.

29-letni Kirjienka, ki je v jedrski nesreči v Černobilu izgubil del družine, je tako dosegel svojo drugo etapno zmago na Giru v karieri. Slavil je že leta 2008.

Contador bo imel zadnji dan za 26-kilometrski kronometer 5 minut in 18 sekund naskoka pred domačinom Michelejem Scarponijem, tako da mu lahko le velika nesreča prepreči zmagoviti prihod v cilj. Bo pa toliko bolj zanimiv obračun za drugo mesto, na katerega še meri Vincenzo Nibali, ki za rojakom zaostaja slabo minuto, potem ko je danes izgubil 22 sekund v primerjavi s Scarponijem.

Slovenska predstavnika Gorazd Štangelj (Astana) in Simon Špilak (Lampre) sta se v predzadnji etapi držala v ozadju, zato sta izgubila nekaj mest v skupni razvrstitvi. Štangelj je padel na 86. mesto, Špilak pa je 116.