Še ne diplomirana Amelia Frazer-McKelvie je do odkritja prišla med počitniško prakso na univerzi v Monashu, skrivnostno snov pa je našla v tako imenovanih "filamentih galaksij", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Astrofizik na omenjeni univerzi Kevin Pimblett je razložil, da so znanstveniki že prej vedeli za materijo, ki je bila prisotna že v zgodnji zgodovini vesolja, vendar pa je do zdaj niso uspeli zaznati. "Obstaja manjkajoča masa, običajna in ne temna masa … manjka še danes," je Pimblett povedal za AFP. "Nismo vedeli, kam je šla. Zdaj pa vemo, zahvaljujoč Amelijinemu odkritju."

Frazer-McKelviejeva, študentka aerovesoljskega inženirstva in znanosti, je po usmerjenem iskanju skrivnostne mase z rentgenskimi žarki lahko potrdila, da se je ta masa pomaknila v "filamente galaksij", ki se raztezajo skozi ogromne količine prostora med galaksijami.

Pimblettovo zgodnje delo je sicer predvidevalo, da so omenjeni filamenti možna lokacija manjkajoče materije, ki naj bi imela nizko gostoto, vendar pa visoko temperaturo. Po njegovih besedah astrofiziki za manjkajočo maso vedo že zadnji dve desetletji, toda tehnologija, potrebna za najdbo lokacije, pa je postala na voljo šele v zadnjih letih.

Dejal je, da bi lahko odkritje vodilo k izdelavi novih teleskopov, oblikovanih posebej za preučevanje te mase. Priznal je tudi, da je odkritje v prvi vrsti akademsko, vendar pa, da je predhodna fizikalna raziskava pogosto vodila k razvoju različnih drugih tehnologih.

"Kadar se pogovarjam z vplivnimi ljudmi, politiki in podobnimi, me včasih vprašajo, zakaj bi morali investirati v fizikalne raziskave. In včasih jim odgovorim: 'Ali uporabljate mobilni telefon? Nekaj tiste tehnologije je prišlo s pomočjo raziskovanja črnih lukenj'," je razložil Pimblett.