Novomeška Krka ter podjetja Metronik, Iskra Pio in Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine so že ustanovili podjetje Frama GRS, ki bo z gospodarskim ministrstvom podpisalo pogodbo o sofinanciranju gospodarskega središča. Vložek Krke je 99,7-odstotni, podjetje pa vodi Aleš Rotar. Ocenjena vrednost projekta, ki naj bi zaposlovalo 38 ljudi, znaša 44,79 milijona evrov, od tega bo evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 10,6 milijona evrov.

Osem družbenikov - med njimi Seaway, Pipistrel, podjetje za razvoj plovil VSR Lab, podjetje za izdelavo in servisiranje letal Albatross Fly - je v Puconcih ustanovilo podjetje Razvojni center za nove materiale, pogone in tehnologije - RC NMPT. Direktor podjetja, ki bo zaposlilo 120 ljudi, od tega 70 v pomurski regiji, je Janez Grašič. Registrirali bodo 30 patentov in štiri blagovne znamke, ustanovili pa bodo 21 podjetij. Ocenjena vrednost projekta znaša 38,78 milijona evrov, evropski sklad bo prispeval 14,53 milijona evrov.

Področje lesarstva bodo raziskovali v Cerknici, kjer je 14 družbenikov, med njimi Svea, Brest-Pohištvo, Kovinoplastila Lož, Javor Pivka, Kolektor Liv, ustanovilo podjetje Intech-Les. Vodita ga Robert Ivančič in Zoran Trošt, namen podjetja sta podpora proizvodnji in izobraževalna dejavnost, opravljali pa naj bi tudi dejavnost holdinga kot lastnika potencialnih podjetij spin-off. Ocenjena vrednost projekta znaša 42,2 milijona evrov, evropski sklad pa bo prispeval 17,23 milijona evrov.

Spomnimo, da je ministrstvo za gospodarstvo v lanskem razpisu razvoj gospodarsko-logističnih centrov iz vlaganja v zidove in opremljanje zemljišč preusmerilo v razvoj visokotehnoloških proizvodov in storitev.

katja.svensek@dnevnik.si