Ključno je sodelovanje lokalnih prebivalcev

"Na neizkoriščenost parka Tabor so nas opozorili sami lokalni prebivalci v raziskavi četrti Tabor, ko so izrazili željo, da bi se na tem mestu več dogajalo," razlaga Alma Selimović iz zavoda Bunker, kjer so za vodilo izbrali izključno potrebe in želje potencialnih uporabnikov parka. Skupaj s skupino arhitektk, ki delujejo pod imenom ProstoRož, so poudarili še vključevanje lokalnih prebivalcev. Sprva je bil namen celotno ureditev parka izvesti v obliki delovnih akcij, vendar je bilo to preveč optimistično in za zdaj načrtujejo le nekaj čistilnih akcij.

"Ker je del parka ograjen s kovinsko ograjo, veliko ljudi sploh ne ve, da lahko stopijo notri in uporabljajo igrišče, balinišče ali peskovnik," pravi prostoroževka Maša Cvetko, ki na Taboru živi že štiri leta. Ta zagrajen del je v zasebni lasti Športnega društva Tabor, ki pa menda ne nasprotuje iniciativi, saj samo nima dovolj sredstev za vzdrževanje. Na sodelovanje je pristala tudi Mestna občina Ljubljana, ki pa mora najprej urediti vse potrebne pogodbe in dovoljenja. To se sicer lahko zavleče, vendar le tako lahko projekt uspe na dolgi rok, pravijo pobudniki projekta. "Naša animacija je le začasna in upamo, da bo, ko se mi umaknemo, park zaživel s pomočjo lokalnih prebivalcev," pojasnjuje Selimovićeva.

Spremenjen promet, internet, viseče mreže in še več

Proces oživljanja parka Tabor se je počasi začel že decembra z namestitvijo drevesnih lučk. Naslednji korak sta bila ureditev zapuščenega balinišča in peskovnika ter namestitev modrih klopi in miz, ki so v park vnesle malce svežine. A to je le nekaj načrtovanih malenkostnih poživitev. "Pokazati želimo, da ni treba veliko, da ta park zaživi," poudarja Cvetkova in nadalje razlaga, da se ravno dogovarjajo za oddajnik za brezžični internet, namestili naj bi še mizo za namizni tenis in viseče mreže, kmalu pa sledijo še cvetlični nasadi, za katere bodo skrbeli upokojenci.

Pomembna novost bo tudi sprememba prometne ureditve. Parkiranje v južnem delu bo dovoljeno samo za stanovalce, upokojence in goste hotela Park, javne parkirne prostore pa bodo nadomestili na severni ulici Tabor, ki bo po novem enosmerna. Obenem naj bi z dvigom križišča pred Slovenskim etnografskim muzejem upočasnili promet.

Pester kulturno-športni program vse do konca poletja

A še preden obiskovalce privabijo prostorske novosti, so v ProstoRožu s pomočjo prostovoljcev oblikovali razgiban program brezplačnih aktivnosti za vse starosti, ki bodo potekale vse do konca poletja. Privabile naj bi prebivalce Tabora, dobrodošli pa so tudi vsi ostali. "Z veseljem sem pristopila k temu projektu, saj tako tudi jaz preživim nekaj časa s svojo hčerkico. Sicer pa vedno pripeljem še kakšno družbo s seboj, saj če nas je več, ostali lažje pristopijo," pove socialna pedagoginja Meta Turk, ki vsak ponedeljek prostovoljno vodi otroške delavnice. Do konca poletja so na stalnem sporedu programa še pilates, joga, jutranja telovadba, klekljanje, balinanje in šah.

Dogajanje od odprtja programa v začetku maja Cvetkova povzema: "Odziv je zelo dober, deležni smo veliko pohval. Uspel je tudi že prvi sosedski zajtrk v parku, kjer smo naključno sestavili popoln zajtrk. Upam, da jih naslednjič pride še več". In verjetno tudi bo tako, saj se novice o dogajanju v prej pozabljenem parku zelo hitro širijo. Ena izmed rednih obiskovalk parka Nadja Pfeifer pa meni: "Super je, da se sklepajo nova sosedska prijateljstva, saj mislim, da vsi pogrešamo čase, ko so se vsi sosedje pozdravljali med seboj in si sposojali sladkor, moko…"