Barcelona : Manchester United - 3:1 (1:1)

Pedro 27., Messi 54., Villa 69. ; Rooney 34.

Postavi:

Barcelona: Valdes, Dani Alves (89. Puyol), Mascherano, Pique, Abidal, Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro (Afellay 90.), Messi, Villa (Keita 86.)

Manchester United: Van der Sar, Fabio (Nani 69.), Vidić, Ferdinand, Evra, Valencia, Giggs, Carrick (Scholes 77.), Park, Rooney, Hernandez

Drugi polčas:

90' - V zadnjih minutah tekme so nekoliko popustili tudi igralci Barcleone in Manchester je lahko izpeljal nekaj akcij, a do strela ni prišel. Ob prepevanju katalonskih navijačev je madžarski sodnik odpiskal konec srečanja in Barcelona je povsem zasluženo četrtič v zgodovini kluba, tretjič od leta 2006, postala evropski prvak in na prestolu zamenjala milanski Inter.

80' - Po tretjem zadetku Barcelone je ritem igre nekoliko padel. Varovanci Guardiole so zlahka nadzorovali potek srečanja in z njihovo prepoznavno igro Unitedu skoraj niso pustili do žoge.

69' - Vse od zadetka Messija je Barcelona vršila izjemen pritisk na vrata Uniteda in nov gol je visel v zraku. Do pričakovanega razpleta je prišlo v 69. minuti. Villa se je odločil za premeten poskus z roba kazenskega prostora in s strelom v zgornji kot je dosegel izjemen zadetek in odločil zmagovalca finala.

67' - V 63. minuti je po novi izjemni akciji Barcelone Alves podal pred vrata do Messija, ki pa s peto ni uspel premagati Van der Sarja. Hud pritisk Kataloncev se je kljub vodstvu nadaljeval in v naslednjih minutah sta z močnimi streli z razdalje poskusila Xavi in Iniesta, a je bil danes sicer ne najbolj zanesljivi Van der Sar tokrat obakrat dobro postavljen.

60' - Igra na Wembleyju je postajala vse bolj groba in madžarski sodnik je pokazal prva dva rumena kartona na srečanju, porumenela sta Alves in Carrick.

54' - Barcelona je tudi v drugi polčas krenila odločno in napadalno. V 52. minuti je bil Van der Sar prvič ogrožen, ko je neoviran do strela prišel Dani Alves, a je Nizozemec tokrat ostal nepremagan. Je pa pobral žogo iz svoje mreže le dve minuti kasneje, ko ga je s strelom z 20ih metrov premagal kdo drug kot Messi. Argentinec je dosegel že 12. letošnji zadetek v ligi prvakov, s čimer je izenačil rekord Van Nistelrooyja iz leta 2003. Bil pa je to tudi prvi zadetek Messija na angleških tleh.

Prvi polčas:

45' - Po izenačenju so se nadaljevali napadi Barcelone, ki pa je do najlepše priložnosti v tem obdobju prišla po prostem strelu. Približno 30 metrov od vrat Uniteda so Katalonci izpeljali uigrano akcijo, ko je Xavi namesto strela proti vratom raje žogo kratko podal do Busquetsa, ta pa je nato v kazenskem prostoru iskal Pedra, a je slednjemu le malo zmanjkalo, da bi ujel podajo in žogo poslal v gol. Podobno se je minuto kasneje zgodilo tudi Messiju po podaji Ville. Zadetek Barcelone je v teh minutah vsekakor visel v zraku, a časa je v prvem polčasu zmanjkalo in na odmor sta moštvi odšli pri izidu 1:1.

34' - Tudi po zadetku je Barcelona nadaljevala z napadalno igro in Manchester je zgledal brez pravega odgovora. A v 34. minuti so rdeči vragi prišli do izenačenja. Po akciji Giggsa in Rooneya je slednji po dvojni podaji prišel do žoge v kazenskem prostoru in s 13ih metrov neubranljivo streljal, Valdes pa je bil nemočen. Omeniti velja, da je bil v začetku akcije Giggs v prepovedanem položaju, ki pa ga madžarski stranski sodnik ni dosodil.

27' - Premoč Barcelone je bila vse večja in za dobro igro so bili varovanci Guardiole nagrajeni z zadetkom v 27. minuti. Xavi je z lepo podajo v prazen prostor našel Pedra, ki je streljal z desetih metrov in premagal Van der Sarja.

20' - V drugih desetih minutah je Barceloni uspelo povsem zagospodariti na igrišču, United pa se je krčevito branil. Plod premoči je bila tudi nova priložnost za Barco, ko je do strela z roba kazenskega prostora prišel Villa, žoga pa je za manj kot meter zletela mimo leve vratnice Van der Sarja.

15' - Katalonci so vajeti igre počasi prevzemali v svoje roke in gledalci na Wembleyju so v 15. minuti lahko prvič občudovali izjemno igro Barcelone, ki si je po dolgi akciji številnih podaj pripravila do tedaj najlepšo priložnost. Po podaji Xavija z desne strani je do strela s petih metrov prišel Pedro, a žoga je ni končala v mreži.

11' - Po prvi pravi napadalni akciji Barcelone je v kazenskem prostoru žoga v roko zadela branilca Manchestra Evraja, a je sodnik presodil, da je bilo igranje z roko nenamerno in igra se je nadaljevala brez enajstmerovke.

10' - Tekma se je kar nekoliko presenetljivo pričela podobno kot finale leta 2009. Manchester je bil namreč v prvih desetih minutah boljši, imel žogo več v svoji posesti in je favoriziranim Kataloncem hitro dal vedeti, da bo pot do zmage vse prej kot lahka. Pred dvema letoma je Barcelona na začetni pritisk Uniteda odgovorila z zadetkom Eto'oja in rdeči vragi se niso več pobrali. Lahko tudi danes Messi in soigralci najdejo pot do hitrega zadetka?