Letos knjižnica deluje na petih lokacijah v Ljubljani, prvič pa gostuje tudi v stari in Novi Gorici. Na italijanski strani bo v atriju slovenske knjižnice Damirja Feigla, v Novi Gorici pa v borovem gozdičku za knjižnico Franceta Bevka.

5 lokacij v Ljubljani – vsaka ponuja nekaj svojega

Nekatere lokacije v Ljubljani ostajajo enake kot lani, nekatere pa so nove. Še vedno so urejene tudi tematsko (vsaka lokacija ponuja malce drugačno izbiro), a manj kot lani. "Lani smo hoteli knjižnice vsebinsko zelo ločiti. Res je, da se na določenih lokacijah zbirajo predvsem študentje, na drugih starejši, na tretje zahajajo družine. A izkazalo se je, da vse te lokacije čez dan kljub temu obišče tudi veliko okoliških prebivalcev in mimoidočih vseh starosti in bralnih navad, tako da smo letos to ločevanje malce opustili. Še vedno pa je vsaj malo prisotno," nam je razložila vodja projekta Tina Popovič.

Ljubljanski grad

Pristajališče pod kostanjem;
petek, sobota, nedelja (10:00 – 20:00)

Knjižnica na Ljubljanskem gradu je locirana v prijetni senci dreves na grajskem dvorišču. Ker na priljubljeno ljubljansko razgledno točko zahaja tudi veliko tujih turistov, ta knjižnica poleg osnovnega nabora knjig in revij za slovenske obiskovalce ponuja tudi vodiče po Ljubljani in Sloveniji v angleškem jeziku ter prevedena dela slovenskih avtorjev.

Park Tivoli

Wellness pod hrastom;
petek, sobota, nedelja (10:00 – 20:00)

V park Tivoli še vedno zahaja največ mladih družin in otrok, zato je v tamkajšnji knjižnici veliko slikanic, večja je tudi izbira knjig splošne tematike in priročnikov. Knjižnica je urejena ob bajerju, na idilični trati ob slaščičarni Čolnarna.

Park Tabor

Kavarna pod platano;
julija in avgusta: petek, sobota, nedelja (10:00 – 20:00)

Knjižnica v parku Tabor, sicer že stari lokaciji pod krošnjami, se letos odpira šele julija. Ker je poleg parka dom upokojencev, njegovi stanovalci pa v parku pogosto posedajo, je tam tudi izbor knjig usmerjen bolj v starejšo generacijo. Enako je s spremljevalnim programom knjižnice; vsak petek bodo v parku Tabor naglas prebirali različne knjige. Kljub temu pa bo na tej lokaciji tudi ponudba knjig za malo mlajše obiskovalce in otroke.

Trnovski pristan

Klub pod vrbo;
petek, sobota, nedelja (10:00 – 20:00)

Tudi Trnovski pristan je lokacija, na kateri smo lahko knjige prebirali že lani. V tej knjižnici je bilo doslej na voljo več literature s področja humanistike, a so tudi to letos razširili; z leposlovjem, predvsem pa s s stripi, ki bodo lahko zabavali tudi mlajšo generacijo, in s knjigami o umetnosti.

Petkovškovo nabrežje

Časopisnica nad Ljubljanico;
sobota (10h – 20h)

Ena od knjižnic bo imela letos svoje "prostore" v bližini Mesarskega mostu na Petkovškovem nabrežju, in sicer na lepo urejenih lesenih stopnicah z razgledom na Plečnikovo tržnico. Tam, bo knjižnica malo manjša, precejšnja pa bo "časopisnica". Odprta bo sicer le ob sobotah, obiskovalcem pa bo poleg nekaj knjig ponujala časopise in revije domačega in tujega tiska.

Kje se nahajajo:

Vir: www.knjiznicapodkrosnjami.si

V primeru slabega vremena knjižnjic seveda ni.

Vsako leto boljši

Projekt Knjižnica pod krošnjami v Ljubljani poteka že sedmo leto. Že od vsega začetka ga financirata Zavod za turizem Ljubljana in oddelek za kulturo na mestni občini. Slednji je lani, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige, odločilno pristopil k projektu in omogočil postavitev knjižnic na kar šestih lokacijah v prestolnici. S tem je Knjižnica pod krošnjami zares zaživela tudi med Ljubljančani.

Organizatorji projekta pa tudi niso zaspali; vsako leto se trudijo, da bi glede na izkušnje iz preteklih let našli nove načine, kako knjižnice še bolj izpopolniti in približati ljudem. Dobrodošlo pomoč dobijo od slovenskih založb in knjigarn ter Javne agencije za knjigo, ki darujejo izvode najnovejših izdaj in s tem skrbijo, da zelena knjižnica ostane v koraku s časom.

Zadnje čase pa se vse pogosteje dogaja tudi, da stalni obiskovalci knjižnice prinesejo kupe svojih knjig, ki so jih že prebrali in bi radi, da pridejo v roke še komu. Tako so v knjižnicah postavili tudi zabojnike "Knjige krožijo", kamor lahko ljudje prinesejo svoje že prebrane knjige in jih zamenjajo za tiste, ki so jih prinesli drugi.