Prvi del letošnje sezone je zaznamovalo Gorenje, kajti v rednem delu prvenstva je moštvo trenerja Branka Tamšeta na uvodnih 18 tekmah doseglo prav toliko zmag, Cimos pa tri poraze in en remi. Pred derbijem v Kopru v 19. krogu (13. februarja letos) so imeli Velenjčani že sedem točk prednosti pred današnjimi tekmeci (36:29), po porazu na medsebojnem derbiju v Bonifiki še pet, takšna razlika pa je bila tudi po 22 krogih rednega dela (42:37). A končnica za prvaka je vse obrnila na glavo: na devetih tekmah je Cimos osvojil kar 16 od možnih 18 točk, Gorenje pa jih je osvojilo le polovico (devet). Primorci so Tamšetovo četo sklatili s prvega mesta po zmagi na medsebojnem derbiju v Bonifiki (26:21), prav razplet te tekme pa bo danes igral veliko vlogo.

Gostje (imajo dve točki prednosti) namreč prihajajo v Šaleško dolino z velikim rezultatskim luksuzom, saj bi postali prvaki tudi v primeru, da bi izgubili s štirimi zadetki razlike. Če zmaga Gorenje, bi o prvem mestu odločal izkupiček na medsebojnih tekmah. Ker sta se obe tekmi v rednem delu končali s tremi zadetki razlike za gostitelje (28:25 v Kopru in 27:24 v Velenju), v končnici pa je slavil Cimos s 26:21, Velenjčanom naslov zanesljivo prinaša le zmaga z najmanj "plus šest". Če pa bi se današnji obračun končal z zmago gostiteljev s petimi zadetki razlike, bi prišel v poštev šele četrti kriterij pri medsebojnih tekmah (za enakim številom točk, razliko v zadetkih in večjim številom doseženih zadetkov) - več danih golov na gostovanju. Za zdaj so jih Velenjčani na dveh tekmah v Kopru dosegli 46, Koprčani pa na eni v Rdeči dvorani 24. To pomeni, da bi lahko Primorci danes izgubili tudi s petimi zadetki, a če bi jih dosegli vsaj 23 (skupaj bi jih potem imeli 47), bi postali prvaki.

Osemindvajsetega maja 2009 si je Gorenje priigralo prvi in do zdaj edini naslov državnega prvaka, uspeh pa je bil toliko slajši, kajti moštvo iz Šaleške doline je v zadnjem krogu na odločilni tekmi gostovalo v dvorani Bonifika in v dramatični končnici slavilo s 26:24. Primorcem (danes imajo priložnost za sladko maščevanje za leto 2009) bi takrat za premierno lovoriko zadoščala že minimalna zmaga, a so ostali praznih rok, v tolažbo pa jim je lahko dejstvo, da od takrat pred domačimi gledalci (jutri bosta minili natanko dve leti) niso izgubili niti ene tekme! Iz takratne Cimosove zasedbe šestnajstih igralcev v klubu ni več deveterice (Vončina, Praznik, Doborac, Mrvaljević, Poklar, Blažević, R. Rapotec, Jovičić, Hribar), pri Gorenju pa deseterice (Dobelšek, Kavaš, Oštir, Gromiko, Sovič, Sirk, Datukašvili, Mlakar, Rnić, Harmandić).

Velenjčani danes ne bodo mogli računati na poškodovana Roka Šimiča in Dina Bajrama, a ostajajo optimisti. To potrjujejo tudi besede organizatorja igre Marka Bezjaka, ki po marčevski poškodbi in daljši odsotnosti spet igra v vrhunski formi: "Cimos dobro poznamo, a težava je, da moramo zmagati s precej visoko razliko, če želimo osvojiti prvo mesto. Želim si, da bi bila dvorana polna, da bi nas navijači bučno podprli in da skupaj pridemo do naslova."

V nedeljo zvečer zabava ob osvojitvi evropskega pokala challenge, v ponedeljek regeneracija in razvajanje (bazen, savna...), od torka dalje priprava na odločilno bitko v vojni za prvaka - takšen je bil urnik igralcev Cimosa v zadnjih dneh. "Pred nami je še zadnje dejanje sezone. Potem ko smo osvojili že dve lovoriki, bomo še tretjo," napoveduje Matjaž Brumen, ki že ima rokometnega trojčka (domače prvenstvo in pokal ter evropska lovorika) v dresu Celjanov iz sezone 2003/04. Udarec v kolk proti Benfici ni bil tako hud, da kapetan Uroš Rapotec ne bi mogel pomagati soigralcem, zobe bo stisnil tudi Darko Stanić, po zelo optimističnih napovedih pa bi lahko kljub poškodbi zaigral Uroš Elezović.