"Doslej je bil Giro zame zelo zahteven. Ni mi šlo, kot sem želel, belo majico sem imel pred začetkom res v mislih. Želel sem si v beg tudi za ceno popolne izčrpanosti, začetek je bil res hiter in kaotičen. Zdaj je vse težko pozabljeno. Ne morem krotiti veselja," je vrelo iz Erosa Capecchija, sicer pomočnika Vincenza Nibalija.

"Leti ubijalsko. Tisoč in en interes je udaril takoj po tabli nič kilometrov. Ekipna razvrstitev, etapa, majice, točke, gorski cilji... Vedno nekomu situacija ni bila pogodu, s težavo kontroliramo vse skupaj, ker ni več nobene logike, niti zdravega razuma," pravi starosta karavane Gorazd Štangelj.

"Generali" le še čakajo današnja vzpona čez Mottarone in položen vzpon v Macugnana pod Monte Roso, v soboto mnogo bolj strmi in daljši makadamski Finestre (2178 m) s koncem v Sestrieru ter nedeljski kronometer. "Kljub neverjetno hitremu in kaotičnemu začetku poskušam ostati predvsem zelo previden, tekmeci pa ne delajo težav. Finestre bo zadnja priložnost, da Scarponi in Nibali nekaj poskušata. Spoštujem ju, vem, da lahko dobita tudi pomoč drugih kolesarjev, vendar me to ne skrbi," Alberto Contador rožnato majico rutinirano pelje do Milana. Veliko govoric je, da mu pomagajo tudi nekdanji moštveni kolegi iz Štangljeve Astane.

Za novo protislovje zapletenega stanja v cestnem kolesarstvu je poskrbelo Mednarodno športno razsodišče (CAS), ki je za začetek junija napovedano odločitev o Contadorjevem dopinškem primeru klenbuterol prestavilo na kasnejši termin. Uradno soglasno zaradi priprav izvedencev. Predvidoma bo Contador lahko vozil tudi na francoskem Touru, čeprav še niti lanska zmaga ni potrjena. "Sedaj razmišljam le o tem, da zmagam v rožnati majici. O CAS razmišljajo moji odvetniki. Zagotovo bomo imeli v Saxo Bank močno ekipo, ki bo sposobna velikih stvari," pravi Contador.