Kot je na novinarski konferenci v Hamburgu še pojasnila senatorka, so raziskavo, katere rezultate bodo še preverili z drugimi meritvami, sedaj opravili samo v Hamburgu in le pogojno velja tudi za druge kraje. Prav tako ni izključeno, da so lahko vir okužbe tudi druga živila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je še povedala senatorka, so vse kumarice, pri katerih so potrdili okužbo, umaknili iz prodaje, med okuženimi pa naj bi bile tudi bio kumarice. Ob tem je senatorka odsvetovala uživanje kumarične solate.

Evropska komisija pa je danes v Bruslju sporočila, da se okužbe z bakterijo Ehec iz Nemčije širijo v Veliko Britanijo ter na Švedsko in Nizozemsko. Kot so dejali v Bruslju, so v teh državah zabeležili prve primere okužb, oboleli pa so nedavno bili v Nemčiji.

Švedske oblasti so potrdile več primerov okužb z bakterijo Ehec in svetovale previdnost na potovanjih v Nemčiji. Koliko ljudi je zbolelo, švedske oblasti niso želele sporočiti, po besedah tiskovne predstavnice švedskega urada za preprečevanje nalezljivih bolezni pa naj bi trenutno preiskovali deset sumov na okužbo z bakterijo Ehec.

Bakterija Ehec povzroča hemolitični uremični sindromom. Simptomi okužbe so močna driska, ki jo včasih spremlja tudi krvavenje. Bakterija lahko povzroči notranje krvavitve in odpoved ledvic. Živi v črevesu prežvekovalcev, prenaša pa se prek neopranih in toplotno neobdelanih živil.

Bakterije pri nas še ni

Bakterija se ni razširila v Slovenijo, so povedali na Inštitutu za varovanje zdravja. Zagotavljajo pa, da so pristojne službe v pripravljenosti, če bi se bakterija pojavila tudi pri nas. "Možno, a malo verjetno je, da bi se okužba razširila k nam, čeprav v EU obstaja prost pretok blaga in živil," navaja inštitut na svoji spletni strani. Potnikom, ki potujejo v Nemčijo, za zdaj ne svetujejo posebnih ukrepov.

Kot običajno pa tudi njim med drugim priporočajo, da se izogibajo toplotno slabo obdelanimi živilom, npr. mletemu mesu, da sveže sadje in zelenjavo pred zaužitjem temeljito operejo in da si umivajo roke po uporabi toaletnih prostorov, pred pripravo hrane in pred jedjo.

Okužbo lahko preprečimo z dobro, temeljito toplotno obdelavo vseh hitro pokvarljivih živil, zlasti pa mletega mesa, s hranjenjem omenjenih živil v hladilniku ter z osebno higieno, zlasti umivanjem rok. Pazljivi moramo biti tudi pri pripravi živil na piknikih. Pri moramo zagotoviti ustrezne pogoje za higiensko pripravo hitro pokvarljivih živil in preko mesa.

Bakterijo pogosto najdemo pri zdravem govedu, meso pa se okuži v klavnici. Pogosto se prenaša z mletjem mesa, tudi zato so pogoste okužbe s hamburgerji in podobnim. V mleko se lahko prenese prek kravjega vimena.

Prisotna je lahko tudi v drugih živilih, npr. v nepasteriziranih sadnih sokovih, neoprani in surovi zelenjavi, sadju, tudi v kontaminirani vodi. Kot pri drugih črevesnih nalezljivih boleznih je možen prenos s človeka na človeka, saj okužen človek izloča bakterijo z iztrebki, jo zanese na roke in nato na druge osebe, predmete in v živila.