Tekmovalna žirija je bila neusmiljena. Komisarji UCI, ki si v nasprotju z nekaterimi drugimi panogami pri odločitvi lahko pomagajo s sodobno tehnologijo, so po ogledu počasnega posnetka zmago po razmisleku dodelili "mladincu". Ob odločitvi je bilo veliko polemik. Ni jih bilo malo, ki so celo menili, da Ulissi tudi ni peljal povsem svoje linije in bi moral zmagati kar tretji v cilju, Pablo Lastras. Če bi Viscontijevo potezo naredil Cavendish, bi ga diskvalificirali - takoj. Zadnjega zmagovalca ljubljanske etape Dirke po Sloveniji so po pravilih postavili na začelje skupinice treh.

"Bil sem spredaj in imel kot vodilni svojo linijo sprinta. Nisem naredil ničesar narobe," se je ganjen po prvi veliki zmagi opravičeval dvakratni mladinski svetovni prvak. Enaindvajsetletni Ulissi je imel za sodelovanje med ubežniki kot veliki italijanski up ekipe Lampre seveda prednost pred Simonom Špilakom. In zmago si je vsekakor zaslužil. V odločilnem trenutku selekcije med ubežniki ni zamudil kot Rečan Robert Kišerlovski. Zelo prefinjeno, spretno in taktično modro je izpeljal ciljni sprint, ki bi mu ga zavidal kateri od mnogo bolj izkušenih. Po Petacchiju in Gattu je to (šele) tretja italijanska zmaga.

Prav zaključek je popestril še eno maratonsko 230-kilometrsko etapo, ki so jo po pričakovanjih krojili ubežniki. Belorus Konstantin Sivtsov se je namreč prav po zaslugi sodelovanja v begu prebil na peto mesto v skupnem seštevku. To je šlo še zlasti v nos ekipi Geox z Menčovom. Skupaj z ekipo Liquigas, ki je pripravljala kasneje neizveden napad Nibalija na Alberta Contadorja, je slednjemu kot nalašč pomagala nadzirati rožnato karavano. Giro, ki ima po nekaterih podatkih tudi do 145 odstotkov boljšo gledanost kot lanski, se bo nadaljeval s podobno etapo do term San Pelegrino.

Za uspešen dan ekipe Lampre je v uvodni etapi 32. Dirke po Bavarski poskrbel tudi Grega Bole. Po dolgi odsotnosti in nekaj zdravstvenih težavah je osvojil deseto mesto, kar je zanj zelo optimistično v pripravah za francoski Tour.