"Ponosni smo, da se vsako leto izboljšuje mednarodna udeležba. Ponosni smo, da lahko slovenskim atletom na domačem terenu zagotovimo vrhunsko konkurenco. Atletska zveza daje velik poudarek projektu in lahko rečem, da imamo kaj pokazati," pravi Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta AZS, in v resnejšem tonu dodaja: "Žalostno pa je, kar se dogaja z Ljubljano, ki nima še niti potrjenega termina letošnje izvedbe mitinga. Težava je tudi v tem, da imamo žal preveč deficitarnih disciplin, v katerih atleti nimajo enakih pogojev kot denimo sprinterji na 100 metrov. A tudi pri teh težavah so ideje, kako jih rešiti, in upam, da bomo v prihodnosti uspešni."

V Slovenski Bistrici so izjemno ponosni, da bo v nedeljo pri njih prvič po vrnitvi na atletsko sceno tekmoval Primož Kozmus. "Pričakujemo dobro udeležbo. Trenutno še ne moremo potrditi prihoda večjega dela madžarskih atletov, a si bomo prizadevali, da jih privabimo v našo sredino. Kar tradicionalno je že postalo, da smo prvi organizatorji mednarodne atletske lige. Letos smo jo le organizirali teden dni kasneje, saj lahko tako zagotovimo še močnejšo konkurenco," je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil Boštjan Fridrih, še vedno aktiven atlet, ki se je v zadnjih letih posvetil trenerstvu, uspešen pa je tudi pri organizaciji prireditve v Slovenski Bistrici. Posebna pozornost bo letos namenjena Stepišnikovemu memorialu v metu kladiva.

Nagradni sklad AZS za skupni seštevek VN je 17.000 evrov, skupaj pa bo zveza za mednarodno ligo odštela od 45.000 do 50.000 evrov. Posamični mitingi bomo morali med tekmovalce razdeliti najmanj po štiri tisoč evrov.