Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo do jutri zvečer še aktualni slovenski prvaki, a so se od nove zvezdice (do zdaj so jih osvojili že 17) po zavoženi sezoni poslovili že pred časom. Jutri se v Rdeči dvorani obeta zadnje dejanje v boju za 20. naslov najboljšega v zgodovini samostojne Slovenije, Cimos pa prihaja v Šaleško dolino z velikim kapitalom. Ne le zaradi dveh lovorik, ki jih je že osvojil v tej sezoni (evropski pokal challenge in slovenski pokal Pivovarne Union), ampak tudi zaradi boljšega izkupička na letošnjih tekmah z Gorenjem, čeprav primorska zmaga v finalu slovenskega pokala v Zlatorogu (22:20) glede razpleta v državnem prvenstvu seveda ne igra nobene vloge.

Na treh prvenstvenih tekmah je namreč izid v zmagah 2:1 za Cimos, še pomembnejša pa je razlika v zadetkih. Na domačem igrišču sta oba kluba v rednem delu tekmovanja zmagala s "plus tri" (27:24 v Velenju in 28:25 v Kopru), v končnici za prvaka pa je moštvo trenerja Fredija Radojkoviča slavilo s 26:21. Ker o končnem prvem mestu odloča boljši izkupiček na medsebojnih tekmah, si lahko Primorci privoščijo v Velenju tudi velik luksuz - poraz s štirimi zadetki, a bodo vseeno prvič postali prvaki. Če pa bi Radojkovičeva četa izgubila s petimi zadetki, odloča večje število doseženih zadetkov na gostovanjih na vseh štirih tekmah. In še tole: Rdeča dvorana bo zagotovo pokala po šivih, o neverjetnem zanimanju pa veliko pove tudi podatek, da je domači klub zaradi pomanjkanja zmogljivosti v dvorani že včeraj prenehal sprejemati akreditacije za novinarje, fotografe, snemalce...

Za zelo nenavadno potezo pa so (ne)pričakovano poskrbeli Celjani, ki bodo poslovilno tekmo Edvarda Kokšarova proti Trimu izpeljali na isti dan in ob isti uri, kot bo potekal derbi v Velenju. In namesto da bi si števillni ljubitelji rokometa lahko ogledali dva spektakla, se bodo morali odločiti le za enega. Dve uri pred začetkom tekme s Trimom bo imel celjski klub tudi novinarsko konferenco, na kateri bo uradno predstavil in podpisal pogodbo z najnovejšo okrepitvijo, vratarjem Dejanom Perićem.

A še več prahu kot časovno prekrivanje tekem v Velenju in Celju se bo dvignilo po jutrišnjem zadnjem krogu v končnici za obstanek, saj spet še ne bo uradno jasno, kdo se bo poleg zadnjeuvrščenega kluba poslovil od slovenske elite. Po aktih in pravilnikih skupščine RZS iz prve lige izpadeta zadnji dve moštvi (enajsto in dvanajsto), vanjo pa napredujeta najboljša iz lige 1. B (Krško in Izola). Toda Združenje rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) vztraja pri dodatnih kvalifikacijah med predzadnjim v prvi ligi in drugouvrščenim iz lige 1. B, zato se znova obeta vroče rokometno poletje. Pred zadnjim krogom so v boju za odrešilno deseto mesto, ki zagotavlja zanesljiv obstanek med prvoligaši, trije klubi, gneča na dnu pa je neverjetna: Šmartno Herz Factor banka ima 16 točk, Slovan in Slovenj Gradec pa po 15.