Člani sveta zavoda so se po njegovih besedah najdlje zadržali pri obravnavi revizijskega poročila, za njih pa je najpomembnejša generalna ocena, ki pravi, da nepravilnosti, ki bi pomembno vplivale na skladnost izkazanega finančnega stanja ob koncu preteklega leta ter poslovnega izida zavoda v letu 2010, niso bile ugotovljene. "Revizijska hiša KPMG ugotavlja, da razen nekaj manjših in precej običajnih nepravilnosti, takšnih, ki bi dejansko vplivale na poslovanje zavoda, ni bilo. Upravo zavoda smo zato zavezali, da najpozneje do septembra odpravi vse ugotovljene nepravilnosti," je dejal Luthar in zatrdil, da iz poročila revizijske hiše izhaja, da zdaj že nekdanja poslovna direktorica zavoda Helena Hvalec ni zagrešila nobenih napak.

Sicer pa so člani sveta zavoda pregledali doslej opravljene z EPK povezane investicije v vseh partnerskih mestih. Pri tem so na podlagi pred časom prejetih poročil zelo hitro ugotovili, da v vseh mestih z izjemo Maribora investicije potekajo v skladu z načrti. Kot je dejal Luthar 90 odstotkov investicij poteka tako kot so bile načrtovane, nekatere med njimi, kot v Slovenj Gradcu in Murski Soboti, so celo že zaključene. Kar se tiče Maribora, se je svet zavoda odločil podpreti pobudo županov, po kateri bo zavod Maribor 2012 na predsednika vlade naslovil pismo, s katerim ga bodo pozvali k urgentnemu sestanku, na katerem bi se v krogu pristojnih ministrov dogovorili o načinu dofinanciranja tistega deleža, ki je bil pred dvema letoma predviden s strani drugih ministrstev in na podlagi tega ugotovili kakšna je usoda določenih prizorišč.

"Izstopata predvsem Umetnostna galerija Maribor in območje nekdanje tovarne TVT. Pri tem smo danes ugotovili, da če želimo junija imeti sestavljenega skoraj 90 odstotkov programa EPK, potem moramo tudi vedeti, kje se bo ta program izvajal. Da ne bi vse skupaj izgledalo slabše kot v resnici je, hkrati ugotavljamo, da je med okoli 15 prizorišči v Mariboru devet že dokončanih, na štirih pa stvari tečejo približno v predvidenem tempu," je dejal Luthar. Kot je dodal, so danes tudi izvedeli, da je denar za UGM na voljo že od januarja, s strani predstavnikov Mestne občine Maribor pa, da naj bi na seji mestnega sveta 30. maja sklepali o dokumentu, ki bo pospešil izdelavo dokumentacije do te mere, da bi objekt vendarle bil na voljo do leta 2012. Nihče pa si za zdaj po njegovem ne upa napovedati, kdaj natančno v letu 2012 bi lahko bil projekt realiziran.

"Ugotovili smo torej, da če od programskega direktorja Mitje Čandra želimo do junija izvedeti večji del programa, potem moramo do takrat dobiti tudi jasne odgovore v zvezi s tema dvema prizoriščema. Če se to namreč ne bo dalo uresničiti, bo moral modificirati del programa," je dejal Luthar in dodal, da so na današnji seji na primeru nekega kataloga tudi razdelali strukturo programskega kataloga vseh partnerskih mest.

Čander naj bi članom sveta zavoda danes tudi zagotovil, da bi lahko bil program, v primeru, da bo jasnih večina odgovorov v zvezi z investicijami, dokončno znan septembra. To pa je po Lutharjevih besedah v primerjavi z drugimi prestolnicami kulture zelo ugodno, saj so v nekaterih preteklih mestih EPK programe zaključevali šele pozno jeseni. Programski svet bo ob tem na zahtevo programskega direktorja Čandra v izogib vsem dvomom, kako se razdeljuje denar za programske projekte, oblikoval notranjo programsko revizijo.