Trofenik je ministrico spraševal v zvezi z javnim razpisom za pridobitev sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj pod naslovom Razvojni centri slovenskega gospodarstva. Izpostavil je, da je bilo v obravnavi poročila o črpanju in porabi sredstev ugotovljeno neskladje v rangiranju po indeksu razvojne ogroženosti in per capita.

Poudaril je, da je bil razpis zasnovan tako, da so imela prednost velika kapitalsko močna podjetja, da je ministrstvo za gospodarstvo v razpisu dvoumno zahtevalo izjavo banke o garanciji brez jasne opredelitve ali gre za zavezujočo ali ne zavezujočo bančno izjavo in glede na razmere v slovenskem bančništvu praktično prepustilo bankam, da posredno odločajo o izboru projektov.

Ministrica Radićeva je Trofeniku pojasnila, da razpis za spodbujanje slovenskih razvojnih centrov slovenskega gospodarstva predstavlja enega od ključnih ukrepov ministrstva, s katerim ta želi zagotoviti tehnološki preboj na tistih tehnoloških področjih, kjer slovenska podjetja že imajo znanje, kompetence in seveda tudi ustrezen kapital, da naredijo ta preboj. Prav zaradi tega je ta razpis namenjen tistim podjetjem, ki imajo tudi že sama zadosten kapital, znanje in kompetence, da naredijo tehnološki preboj naprej.

"Bančna garancija je bila namenjena temu, da dobimo na ministrstvu take projekte, ki so realni, ker želimo, da bi bila ta sredstva uporabljena učinkovito," je izpostavila Radićeva. Pojasnila je, da nobeno podjetje ni dobilo denarja vnaprej. "Sredstva so samo obljuba, da bodo naredili, kar so prijavili, če tega ne bodo naredili, bomo uveljavili bančno garancijo," je še opozorila.

Franc Bogovič (SLS) meni, da je bil namen razpisa v osnovi dober, vendar se postavlja vprašanje pravilne izvedbe razpisnega postopka, ker je prišlo do spreminjanja pogojev sredi postopka. Prepričan je, da je treba morebitne nepravilnosti v omenjenem razpisu raziskati. Premiera Boruta Pahorja je obenem pozval, naj poskrbi za normalno normalno delovanje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Nedopustno je, da bi banke odločale o tem, kdo bo izbran na takšnih razpisih, je prepričan Matjaž Zanoškar (DeSUS). Da so nameni razpisa dobri in da bodo dali dobre rezultate, pa upa nepovezani poslanec Vili Rezman. Anton Kampuš (SD) pa predlaga, da Trofenik svoje očitke predloži protikorupcijski komisiji.