Pred njim sta še John McEnroe in njegovih 42 zaporednih zmag iz začetka leta 1984 ter Guillermo Vilas, ki v rokah drži absolutni rekord s 46 zaporednimi zmagi. "Zame je izredna čast, da se moje ime pojavlja v družbi tako imanentnih igralcev. Federer, Nadal, McEnroe, Lendl, Vilas… Vsi imajo izjemne dosežke, zdaj pa sem med njimi tudi sam," je bil počaščen Novak Djoković, ki je dodal: "Ne vem, koliko se bo tenis zaradi mene spremenil, toda zanj je zelo dobro, da je začel zmagovati še nekdo drug poleg Federerja in Nadala. Postal je bolj zanimiv."

Sila nehvaležno je primerjati različna obdobja v določenem športu, še posebno pa je to težka naloga v tenisu, ki iz desetletja v desetletja dobiva nove razsežnosti. Če že kdo, potem so za to početje najbolj primerni nekdanji igralci. "Trenutno je v svetovnem tenisu konkurenca precej bolj razširjena, igralci so boljše telesno pripravljeni, podlage so hitrejše, zato trdim, da je serija Djokovića precej bolj impresivna, kot je bila moja," je dejal John McEnroe. Njegove besede imajo posebno težo, saj je v primerjavo neposredno vpleten, hkrati pa teniško igro še vedno zavzeto spremlja. "Treba je tudi izpostaviti, da se je leta 1984 odprto prvenstvo Avstralije igralo na koncu sezone in ga jaz v moji seriji zmag nisem osvojil. Djoković je moral ta turnir za grand slam osvojiti na začetku leta, da lahko nadaljuje svojo serijo zmag," je dodal legendarni Američan. McEnroe se je pri številki 42 ustavil v finalu Rolanda Garrosa, kjer je njegov niz neporaženosti končal Ivan Lendl: "Prav o tem govorim. To je bil v tistem letu zame prvi turnir za grand slam, pa ga nisem zmagal. Nole je svojo serijo naredil na precej težjih turnirjih."

Če pustimo zmagovalne serije ob strani, pa ima Djoković enako lastnost, kot jo je imel nekoč McEnroe - je zabavljač na igrišču in zunaj njega. Še do lani je bil Nole svojemu slovitemu predhodniku podoben tudi po nemirnih živcih, saj ga je vsaka malenkost hitro vrgla iz tira. Američan je svoje čustvene izpade znal obrniti v lastno korist, saj je bil prenekateri od njih skrbno načrtovan. Drugače je bilo s Srbom, ki je glavo izgubljal zaradi nepomembnih stvari, v katerih je iskal izgovore za lastno nemoč. Ker znanje Djokovića nikoli ni bilo sporno in je zunaj igrišč psihično stabilna oseba, je bilo treba rešitev poiskati drugje.

Strokovnjaki so jo našli v spremenjeni prehrani, saj je Novak iz svojega seznama črtal vsa živila, ki vsebujejo gluten. Prav ta rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen, naj bi negativno vplivala na njegovo fizično moč, kar je bilo posledično povezano s skrhano samozavestjo v napornih in dolgih dvobojih. "Sezono je začel kot številka 3 na svetu, a kaj kmalu je začel dominirati tudi proti Nadalu in Federerju. Užitek je spremljati njegove dvoboje in to s kakšno odločnostjo in pogumom igra," je Djokovićevo psihično moč opazil tudi McEnroe, ki je že v preteklih letih napovedal Noletov naskok na sam vrh, če bo le znal ohranjati mirno glavo.