Atletska zveza jim je vrnila pingpong žogico z možnostjo dodatnega zaslužka. Atleti in atletinje bodo lahko v svoj žep pospravili še več, če junija na evropskem ekipnem prvenstvu v Izmirju dosežejo vsaj osmo mesto in si zagotovijo obstanek v prvi evropski diviziji in če na svetovnem prvenstvu v Daeguju dosežejo vrhunsko uvrstitev.

"Atletska sezona se je za nas začela zelo dobro. Najzaslužnejša za to je skakalka ob palici Tina Šutej, ki je lastnica celo najboljšega dosežka v sezoni. Prepričan sem, da s preskočenimi 461 centimetri ni rekla zadnje besede. Čaka nas pestra in naporna sezona, polna velikih prvenstev," je dejal predsednik AZS Peter Kukovica ter dodal: "Cilj Atletske zveze Slovenije je, da nagradimo vrhunskost. Pogoje, ki jih morajo izpolnjevati atleti, da postanejo člani vrhunske selekcije, smo nekoliko spremenili, da jih je v njej čimveč. Smo pa na upravnem odboru sprejeli sklep, da se bomo prihodnje leto striktno držali pravil, kateri atleti bodo člani vrhunske selekcije."

"Če bi se teh pravil držali že prej, bi bili v vrhunski selekciji zanesljivo štirje atleti, za dva pa bi morali preverjati papirje okoli bolniške odsotnosti," je predsednika dopolnil Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta AZS, ter pojasnil: "V Izmirju si želimo na vsak način obstati v evropski prvi ligi ter s tem pokazati, da v Sloveniji dobro delamo. Na svetovnem prvenstvu pa bodo lahko izstopali posamezniki. Kar zadeva napovedi, moramo počakati vsaj na finale atletskega pokala Slovenije, kjer bomo že bolje videli, kako dobro so pripravljeni posamezni atleti."

Posrednik pogovorov med atleti in AZS je bil večkrat Primož Kozmus, ki je svoje videnje pojasnil z naslednjimi besedami: "Kakšni so pogledi atletov, vam ta trenutek ne morem povedati. V Izmirju se bomo usedli skupaj in se dogovorili, kakšno stališče bomo zastopali. Dejstvo je, da smo podpisali pogodbo, kakršna nam je bila ponujena. Kot me poznate, veste, da sem sicer vedno bolj podpiral elitizem, se pravi, da je bolje nagrajen res vrhunski atlet kot povprečnež, ki dobro živi na račun stare slave."

Ker atleti največji del svojih prihodkov dobijo z računa panožne zveze, v kateri tekmujejo, je bil včeraj v prostorih AZS govor tudi o aktualnem dogajanju na Smučarski zvezi Slovenije, kjer bijejo dvoboj s Tino Maze. "Atletov nismo omejevali pri oglaševanju lastnih sponzorjev. Lahko jih imajo tudi na glavi. Ker imamo pri nas natančno določena pravila nagrajevanja, posamezni atlet ne more odstopati tako kot Tina Maze v slovenski smučariji. Smo se pa s Primožem Kozmusom pogovarjali konkretno o projektu London 2012, kjer bo skušal ubraniti olimpijsko zlato kolajno. Pomagali mu bomo z vsemi možnimi sredstvi, denarja pa mu bomo namenili, kolikor ga bo po pogodbi zaslužil. Seveda pa se ne bi branili, če bi se našlo še kaj za dodatno stimulacijo," je pojasnil Kukovica.