Hitenje, pomanjkanje časa in naglica - pospešen utrip delovanja in življenja na modrem planetu - po ugotovitvah ameriških in japonskih znanstvenikov sodijo med najpomembnejše vire stresa in bolezni moderne dobe, povezane z neučinkovitim razporejanjem časa.

Stara modrost, da delo krepi človeka, je danes bolj aktualna kot kadar koli. Italijanski strokovnjaki so prepričani, da sta delo in poklicna aktivnost pri zagotavljanju in ohranjanju zdravja in vitalnosti pomembnejša od denarja in bogastva.

Izsledki obsežne ankete, ki jo je med zaposlenimi predstavnicami nežnejšega spola v Italiji opravila ena od agencij tamkajšnjih sindikatov, pričajo, da je zdravim in vitalnim sodobnim ženskam delo tudi (oziroma predvsem) v veselje, zabavo in zadovoljstvo. V anketi, ki je zajela več deset tisoč zaposlenih žensk v Italiji, je večina izjavila, da bi kljub zadetku visokega zneska na loteriji ali veliki dediščini (dve do deset milijard lir) še naprej ostala poklicno aktivna. Se ukvarjala s poslom, ki ga opravlja zdaj, ali pa spremenila področje svojega profesionalnega udejstvovanja - se posvetila poslom, ki ji bolj ugajajo (čeprav so morda manj profitni), odprla zasebno podjetje, razširila in poglobila svojo trenutno dejavnost ipd.

Obenem bi večina vprašanih kot novopečene bogatašinje več potovala, študirala in preučevala, kar jih veseli, izboljšala bivalne, zdravstvene in življenjske razmere sebi in svoji družini ter si kupila boljše in večje (zmogljivejše) prevozno sredstvo. Večina anketiranih mam bi z dobljenim denarjem izdatno poskrbela za svoje otroke (jim omogočila brezskrbno otroštvo in mladost, najboljšo zdravstveno in stomatološko oskrbo, vzgojo, izobraževanje in kariero), pa tudi za svoje soproge (partnerje) in preostale člane ožje družine - tovrstne naložbe imajo Italijanke za najdonosnejše.

Po mnenju tamkajšnjih zdravnikov, psihologov in sociologov sodobna ambiciozna populacija obeh spolov bogastva nikakor ne povezuje z brezdeljem (dolce far niente je preživel tudi v Italiji, od koder izhaja), marveč ga razume kot priložnost za bolj sofisticirano in ciljno dejavnost, ki je tesno povezana z izboljšanjem zdravja in kakovosti življenja nasploh. (m)