Po poročanju španskega časopisa Marce je do tragične nezgode prišlo danes zjutraj, ko se je 32-letni kolesar ravno odpravljal na trening, ki ga je nameraval opraviti v bližini Granade. Po informacijah policije je Tondo skušal spraviti avto iz garaže, vendar pa se samodejna garažna vrata niso hotela odpreti, zato se je sam odpravil odpreti vrata, pri tem pa se je avto premaknil in ga stisnil ob vrata. Tondu ni bilo več pomoči.

Njegova ekipa Movistar je že izdala izjavo za javnost, v kateri je potrdila smrt njihovega člana. "32-letni katalonski kolesar je bil v avtomobilu in se je odpravljal na trening, ko se mu je pripetil tragičen incident z garažnimi vrati.“

 Na tragično novico se je preko socialnega omrežja že odzval tudi njegov rojak in dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Alberto Contador. "Življenje je nepravično in na določene trenutke ga je zelo težko za razumeti. Nemogoče je opisati, kaj trenutno čutim ob smrti Xavierja Tonde. Njegovim svojcem izrekam globoko sožalje. Bil je neverjetna oseba, ki je ta šport neizmerno ljubila. Pogrešali te bomo in počivaj v miru,“ je zapisal Contador.

Tondo je imel leta 2010 za sabo zelo dobro sezono, saj je zmagal na dirki Pariz-Nica ter na turi po Kastilji in Leonu, na dirki po Španiji pa je končal na odličnem šestem mestu. Na naslovnicah medijev se je Španec pojavil že v začetku letošnjega leta, ko je obvestil oblasti, da je na svoj spletni naslov dobil ponudbo za jemanje prepovedanih poživil.