Prvi francosko-slovenski ženski reprezentančni dvoboj bo v nedeljo, 5. junija, v mestu Pau, povratni pa v nedeljo, 12. junija, v dvorani Stožice. Največja dvorana v Sloveniji bo tega dne gostila tudi moški reprezentančni dvoboj z Ukrajino, 8. junija pa se bo Slovenija v Espinhu pomerila še s Portugalsko.

V veliko boljšem položaju so rokometaši, ki so na dosedanjih štirih kvalifikacijskih tekmah s tremi zmagami nad Poljaki, Ukrajinci in Portugalci ter porazu s Poljaki na prvem mestu v skupini 3, za preboj na zaključni turnir stare celine, ki bo v začetku prihodnjega leta v Beogradu, Nišu, Novem Sadu in Vršcu, pa potrebujejo vsaj eno zmago na naslednjih dveh tekmah.

"V tekmi bomo šli brez kalkuliranja. Do uvrstitve na evropsko prvenstvo nas loči le še korak, nanj se lahko uvrstimo z eno zmago, a tako ne bomo razmišljali. Naš cilj so štiri točke in prvo mesto v skupini. Na žreb skupin za zaključni turnir se želimo uvrstiti v prvi boben, čeprav sem že pred časom dejal, da je morda bolje biti drugi v skupini," je na današnji združeni novinarski konferenci v hotelu Mons dejal selektor slovenske moške rokometne reprezentance Boris Denič, ki bo po kvalifikacijskih akcijah s Portugalsko in Ukrajino na mednarodni turnir v Srbijo - na njem se bo pomerila z Norveško in domačo izbrano vrsto - popeljal mlado reprezentanco.

Slovenija je doslej odigrala po šest tekem s Portugalsko in Ukrajino, na njih pa je dosegla identičen izkupiček: pet zmag in poraz.

Na Deničevem širšem seznamu so naslednji igralci: Marko Bezjak, Klemen Cehte, David Miklavčič, Matevž Skok (vsi Gorenje Velenje), Dean Bombač, Matjaž Brumen, Jure Dobelšek, Matjaž Mlakar, Sebastjan Skube, Jure Vran (vsi Cimos Koper), Uroš Bundalo, Jure Dolenec, Matej Gaber (vsi Loka), Dragan Gajič, Simon Razgor, Nik Tominec (vsi Maribor Branik), Gašper Marguč, Luka Žvižej (oba Celje Pivovarna Laško), Gorazd Škof, David Špiler (oba Croatia osiguranje Zagreb), Jure Sušin (Trimo Trebnje), Matevž Čemas (Slovan), Nenad Bilbija (Valladolid), Boštjan Kavaš (Wisla Plock), Jure Natek (Magdeburg), Primož Prošt (Bjerringbro-Silkeborg), Peter Pucelj (Bosna Sarajevo) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce).

Tiselj pred obračunom s Francozinjami ne pričakuje čudeža

Selektor slovenske ženske reprezentance Tone Tiselj je danes svoje varovanke popeljal na Roglo, drugi del priprav pa bodo opravile v Podčetrtku. Sodelovanje so mu zaradi službenih ali študijskih obveznosti odpovedale Dolores Naglič, Špela Okleščen in Urša Oven, v drugem delu priprav pa se bo soigralkam pridružila Manuela Hrnjič.

"Če bi Slovenija premagala Francijo, potem bi bil to eden največjih čudežev. Francija je izjemno dobro vodena reprezentanca, ki ima na vsakem položaju po dve enakovredni igralki in ji tudi menjava generacij ni povzročila preglavic. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bi jo naša nova reprezentanca, ki ima za seboj le enotedenske priprave v tednu EHF, lahko ogrozila," je realno dejal Tiselj.

Slovenija je doslej odigrala 15 tekme s Francijo, njena bilanca pa je zelo skromna: dve zmagi, neodločen izid in 12 porazov. Zadnjega je doživela na lanske evropskem prvenstvu na Norveškem (19:29).

Na Tisljevem širšem seznamu so naslednje igralke: Nives Ahlin (Celje Celjske mesnine), Miša Marinček (Witasek Remudas), Amra Pandžič (Cergy Pontoise), Branka Zec (Piran Vrtovi Istre), Ana Gros (Györ), Nina Jeriček (Nimes), Lina Krhlikar (Rocas), Neža Mitruševska (Zaječar), Neli Irman (Zagorje GEN-I), Ana Petrinja (Goya), Katja Čerenjak (Witasek Kärnten), Sanja Gregorc (Mlinotest Ajdovščina), Manuela Hrnjič (Celles sur Belle), Alja Jankovič, Maja Šon, Neja Šoberl, Alja Koren, Tamara Mavsar, Iris Guberenič, Mirjana Gojkovič in Maja Zrnec (vse Krim Mercator), Nuša Skutnik, Anja Veble (obe Krka), Laura Gerič (Banovce) in Nastja Praprotnik (Mercator Tenzor Ptuj).