"Od prvega trenutka tekme moramo pokazati, kdo je gospodar v Bonifiki," je napovedal Cimosov igralec Matjaž Brumen. Njegove besede so se začele uresničevati šele po dobrih desetih minutah, ko so si Koprčani po štirih začetnih izenačenjih (od 1:1 do 4:4) priigrali vodstvo s 7:4. Pri Primorcih je poleg Uroša Elezovića zaradi obnovljene poškodbe mišice na kolku manjkal vratar Darko Stanić (obeh ni bilo že v Lizboni), a je njegovo vlogo odlično prevzel Jure Vran.

Predvsem po Vranovi zaslugi (devet obramb v prvem polčasu, skupaj petnajst) so si Koprčani v 27. minuti priigrali pet zadetkov naskoka (14:9), dve minuti pozneje pa že šest (16:10). Ta bi bil lahko še precej višji, če Cimosu preglavic ne bi povzročal portugalski reprezentant Carlos Carneiro, z desetimi zadetki (šest v prvem polčasu, štirje v drugem) prvi strelec v razprodani Bonifiki. A kljub njegovi odlični predstavi je Benfica po dobrih desetih minutah drugega polčasa zaostajala za sedem (15:22) in zdelo se je, da se je portugalska rokometna ladja dokončno potopila v koprskem zalivu.

Domačo ofenzivo je skušal Benficin trener Jose Antonio Silva ustaviti z minuto odmora, po kateri so Portugalci dvakrat, Slovenci pa enkrat dosegli po tri zadetke zapored (22:18, 25:18, 25:21). Deset minut pred koncem je Cimos vodil s 27:22 in na tribunah se je že začelo slavje. A Portugalci, pri katerih se je v drugem polčasu razigral reprezentant David Tavares, so želeli pokvariti fešto in v 54. minuti je prednost moštva trenerja Fredija Radojkoviča znašala le še dva zadetka (28:26). Po Radojkovičevi minuti odmora je Dean Bombač izsilil sedemmetrovko in izključitev Joseja Coste, a so Koprčani z igralcem več dosegli in prejeli po en zadetek (29:27).

Nato je moral na kazensko klop še Carneiro in Cimos je imel 40 sekund kar dva igralca več. Portugalci so poskusili brez vratarja in s petim igralcem v polju, Jure Dobelšek pa je na začetku predzadnje minute (ko se je na igrišče že vrnil Costa) zadel za 30:27. Velenjčan v dresu primorskega kluba je bil nato uspešen še v zadnji minuti in Portugalci so se morali posloviti od lovorike, ki jo je v minuli sezoni osvojil njihov mestni tekmec Sporting. Ta je v polfinalu izločil Slovana, hkrati pa prekinil štiriletno vladavino romunskih klubov na seznamu zmagovalcev (Steaua v sezoni 2005/06, Sport Resita 2006/07, 2007/08 in 2008/09).

Portugalci so v zadnjih sedmih letih štirikrat igrali v finalu pokala challenge (Braga, Horta, Sporting, Benfica), a le enkrat slavili, Cimos pa je včeraj postal četrti slovenski klub z evropsko lovoriko. In ko je kapetan Uroš Rapotec ob 19.06 iz rok Michaela Wiedererja, generalnega sekretarja EHF, prejel velik pokal, se je koprski klub vpisal v evropsko rokometno zgodovino.