Koprski Cimos je poskrbel za peto zmagoslavje slovenske ekipe v evropskih klubskih tekmovanjih. Rokometaši Celja Pivovarne Laško so osvojili ligo prvakov v sezoni 2003/04, rokometašice Krima so dvakrat slavile v ligi prvakinj v sezonah 2000/01 in 2002/03, rokometašice Olimpije pa so osvojile pokal EHF v sezoni 1996/97.

Koprska zasedba je zasluženo zmagala v tem tekmovanju, v katerem ne nastopajo ekipe iz najbolj razvitih evropskih rokometnih držav (Nemčija, Španija, Francija, Danska, Madžarska in Rusija). Na poti do končnega triumfa je najprej izločila bolgarski Spartak iz Varne, nato švedsko Eskilstuno, v četrtfinalu poljski Azoty-Pulawy, v polfinalu pa še romunsko Stiinto.

Izbranci Fredija Radojkoviča so levji delež opravili že na prvi finalni tekmi pred tednom dni na Pirenejskem polotoku, kjer so se s portugalskimi tekmeci razšli z neodločenim izidom, na današnji povratni tekmi pa so z zrelo in odgovorno predstavo, v kateri ni manjkalo atraktivnih vložkov, prepričljivo slavili, pokal pa je iz rok generalnega sekretarja Evropske rokometne zveze Michaela Wiedererja prvi dvignil Uroš Rapotec.

Koprčani so začeli dokaj medlo, Portugalci so na račun dokaj velikega števila tehničnih napak vseskozi držali korak z gostitelji, ki so prvič z dvema goloma prednosti povedli v 11. minuti (6:4). Gostitelji so v nadaljevanju malo bolj odločno pohodili stopalko za plin, predvsem v obrambi, kjer gosti niso imeli ustreznih odgovorov na njihovo postavitev 6-0. Ostrejša obramba se jim je hitro obrestovala, v 13. minuti so povedli z 9:5. Gostitelji so pravi ritem ujeli v končnici polčasa, ko so v 29. minuti povedli s 16:10, na veliki odmor odšli z izidom 17:11, za goste iz Lizbone pa je bila oteževalna okoliščina, da se je v prvih tridesetih minutah med strelce vpisalo kar osem domačih rokometašev.

Ti so v drugem polčasu navkljub velikanskim nihanjem vseskozi rezultatsko nadzorovali goste. Najvišjo prednost so si priigrali v 41. in 46. minuti (22:15 in 25:18), nato pa se začeli prehitro veseliti, kar so gosti izkoristili in se jim v 54. minuti približali na dva gola zaostanka (26:28).

V sami končnici so gostitelji le zaigrali bolj odgovorno, po zadetku Jureta Dobelška v 59. minuti za vodstvo s 30:27 pa se je okoli 2500 gledalcev v dvorani Bonifika lahko povsem sprostilo in z ovacijami pozdravilo prvo koprsko zmagoslavje na mednarodni rokometni sceni in drugo v tej sezoni. Prvo so Koprčani osvojili na zaključnem turnirju za slovenski pokal v začetku aprila v Celju.

V domači ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Milorad Krivokapić s šestimi, Jure Dobelšek in Matjaž Brumen pa sta dosegla po pet golov. Izkazal se je vratar Jure Vran s 14 obrambami. Pri gostih je Carlos Carneiro dosegel deset zadetkov.