Contador je pred ponedeljkovim prostim dnevom na Giru tako ne le ubranil prednost v skupnem seštevku, ampak jo še povečal; zdaj ima pred najbližjim tekmecem Michelejem Scarponijem že štiri minute in 20 sekund naskoka.

Zadnji teden Gira bo, kot kaže, minil v znamenju čakanja na zmago Contadorja. Španec je danes naredil velik korak h končnemu uspehu ter tekmecem po treh dneh napornih gorskih etap pokazal, da misli zelo resno.

Dnevno slavo je danes sicer pobral Nieve. Na zelo težki etapi s petimi gorskimi cilji in zaključnim vzponom na Val di Fasso je po pobegu ostal sam v ospredju, a zdržal do konca. Ne le to, v velikem slogu si je privozil več kot poldrugo minuto naskoka. Etapo so zaznamovale tudi težke vremenske razmere, saj je bilo v dolini soparno in vroče, v gorah pa mrzlo in deževno. Za nameček pa so kolesarji prečkali še prelaz Giau, z 2236 metri najvišjo točko letošnjega Gira.

"Za mano je izredno naporen dan. Kakšen trenutek sem že pomislil, da ne bom mogel nadzorovati tekmecev. A izšlo se je po mojih načrtih in sem zelo zadovoljen. Ne smem pa pozabiti, da je za mano ena najtežjih etap v življenju," je dejal Contador. Njegova tekmeca v skupnem seštevku Scarponi in Vincenzo Nibali sta na četrtem in sedmem mestu zaostala 1:57 in 3:34 za etapnim zmagovalcem. Nibali je zdaj skupno tretji, a ima za Contadorjem že 5:11 minute zaostanka.

Gorazd Štangelj (Astana) je današnjo etapo končal na 75. mestu (+ 27:44), drugi slovenski kolesar Simon Špilak (Lampre) je bil 160. (+ 42:40). Skupno pa je Štangelj na stotem mestu (+ 2:00:50), medtem ko je Špilak 129. (+ 2:23:46.

Po prostem ponedeljku bodo kolesarji v torek nadaljevali dirko s 16. etapo, 12,7 kilometra dolgim gorskim kronometrom.