"Kljub remiju v Lizboni si ne delamo utvar, da smo že končni zmagovalci. Z izidom smo lahko zadovoljni, kajti Benfica doma igra agresivno, hitro in na krilih navijačev. To, da smo tik pred koncem uspeli izenačiti, nam na psihološki ravni veliko pomeni. Prepričan sem, da bomo doma upravičili vlogo favorita," je dejal Cimosov trener Fredi Radojkovič. Rokometno moštvo iz Lizbone je sekcija istoimenskega nogometnega giganta, Benfica pa je uradno (po Guinnessovi knjigi rekordov) največji športni klub na svetu glede na število članov s plačano članarino.

V portugalski prestolnici so Koprčani nastopili brez poškodovanih Uroša Elezovića in Darka Stanića, pri čemer je bil zadnji v sredo junak zmage na derbiju proti Celjanom (30:28). Medtem ko je zaradi poškodbe roke sezona za Elezovića že nekaj časa končana, je zdaj spet pod vprašajem Stanićev nastop. Proti Celjanom je bilo vso tekmo očitno, da poškodba še ni preteklost. Zato se pojavljajo dvomi, ali bo lahko odlični vratar pomagal soigralcem, kajti natrgano rastišče mišice na desnem kolku mu povzroča hude bolečine.

Svoj delež k remiju na Portugalskem in zmagi proti Celjanom je prispeval tudi krilni igralec Luka Dobelšek, ki je opozoril na to, da je letos Bonifika neosvojljiva trdnjava, kajti Cimos v njej ni oddal še niti točke: "V Lizboni smo šele dobro spoznavali Benfico, a smo si vseeno priigrali odlično izhodišče pred povratno tekmo. V domači dvorani smo nepremagljivi in tradicijo moramo nadaljevati tudi proti Benfici." Poleg vseh domačih zmag v slovenski ligi (16) so Primorci v pokalu challenge "skalpirali" vseh pet nasprotnikov: bolgarski Spartak je padel s 46:19 in 48:20 (obe tekmi v Sloveniji), švedska Eskilstuna z 32:24, poljski Azoty Pulawy s 33:26 in romunska Stiinta s 34:27. Da se ne boste trudili z matematiko: kar 15,4 zadetka je povprečna razlika v korist Cimosa na evropskih tekmah v Bonifiki!

Cimos lahko jutri osvoji drugo lovoriko v tej sezoni (za slovenskim pokalom), toda že slabih 24 ur pred tem bi se lahko klubska vitrina dodatno obogatila. O tem bo odločala tekma predzadnjega kroga končnice za prvaka Maribor Branik - Gorenje. Če Velenjčani izgubijo ali osvojijo le točko, bodo Koprčani že krog pred koncem postali prvaki Slovenije. Zato na Primorskem upajo na "darilo" Mariborčanov, saj jim proti Gorenju ne bo mogel pomagati Dragan Gajič. Ker je igral na neuradnem klubskem svetovnem prvenstvu v Katarju, po odločitvi Združenja rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) do konca sezone (tako kot celjska igralca Mirko Alilović in Alem Toskić) nima več pravice nastopa za svoj klub. To je za Štajerce velik minus, a tudi Velenjčani bodo oslabljeni, saj poleg poškodovanih Roka Šimiča in Dina Bajrama ne bo kaznovanega Klemna Cehteta, ki je na tekmi proti Celjanom dobil neposredni rdeči karton.

Medtem ko so Portugalci na prvi tekmi v dvorani iz zvočnikov na ves glas spuščali posnetke huronskega navijanja, da bi s tem - ob pomanjkanju gledalcev - ustvarili še dodaten pritisk na igralce Cimosa in sodnika iz Estonije (jutri bosta pravico delila Izraelca Shlomo Cohen in Yoram Peretz, predstavnik EHF pa bo njegov generalni sekretar Michael Wiederer), to v Bonifiki ne bo potrebno. Gostitelji pred tekmo in med njo ter po njej v šotoru ob dvorani pripravljajo veliko "fešto", ki bi lahko bila - ob ugodnem razpletu proti Benfici in tekme v Mariboru - kar dvojna. Pravzaprav trojna, kajti v tem primeru bi Cimos poskrbel za zgodovinski rokometni trojček.