Direktor Jože Bavcon je dejal, da predvidena investicija obnove rastlinjaka znaša okoli 250.000 evrov, kar pa botanični vrt z okleščenim proračunom ne zmore sam. Do obnove pa je lani skorajda že prišlo.

"Občina je predvidevala botaničnemu vrtu nameniti sredstva za izravnalni ukrep zaradi odstranitve zaščitene bukve pri operi. Žal se to ni zgodilo, predvsem zaradi nasprotovanja tistih državnih organov, ki bi morali skrbeti za tako opevano raznolikost rastlinskega sveta," je pripomnil Bavcon. S temi sredstvi bodo revitalizirali tivolski ribnik. Tako mora za obnovo poskrbeti sam botanični vrt s pomočjo prostovoljnih donacij.

Zanimanje med ljudmi obstaja, vendar je Bavcon dodal, da se kriza pozna in da je za zbiranje sredstev zdaj manj ugoden čas: "Kljub temu bi radi zbrali denar vsaj za menjavo stare strehe in oken, ker bi s tem veliko privarčevali pri energiji, rastlinjak pa bi nato uredili po delih."

Navkljub finančni podhranjenosti in majhni kadrovski zasedbi se pri botaničnem vrtu trudijo z novostmi in ureditvijo posameznih delov vrta. Ravno v tem času končujejo urejanje okolice novega tropskega rastlinjaka, ki ni bila del njegove gradnje. Za novim rastlinjakom so letos uredili zelenjavni vrt za oddajo Dobro jutro na TV Slovenija, kjer se vsak ponedeljek zvrstijo različni strokovnjaki in v oddaji sodelujejo v živo.

Nekaj novosti je tudi v tivolskem rastlinjaku, kjer so na ogled sredozemske, tropske in mesojede rastline. Poleg tega se v botaničnem vrtu vsak mesec vrstijo različne delavnice, med drugim je ljubljanska Univerza za tretje življenjsko obdobje začela projekt Kako postati vrtni prostovoljec. Prav tako se z bonskim botaničnim vrtom dogovarjajo za nove rastline, ki bi še dodatno popestrile že zdaj zelo bogato zbirko.