Kako gledate na to, da je mariborska policija očitno odkrila in razbila ilegalno športno stavnico?

Vse se začne s situacijo v slovenskem nogometu...

Koliko znaša plača povprečnega slovenskega nogometaša?

Plače so mizerne. Od 1200 do 1500 evrov bruto, pri čemer moramo vedeti, da denar izplačuje samo pet klubov, medtem ko Primorje ne plačuje že od decembra, Nafta od januarja. Ko govorimo o stavah, je položaj v bistvu sprevržen na neki drug način, saj se stavništvo pravzaprav omejuje. Zadeve se ne da primerjati s tujino. Zunanji trgi so se obrnili v smeri športne loterije; govorim o legalnih športnih stavah. Morali bi najprej odpreti trg za stavništvo in pustiti, da reklamirajo oziroma vračajo denar nazaj v šport. Tisoč dvesto evrov je sramota. Tonči Žlogar na Cipru prejema dvajsetkrat več in seveda se ne bo igral s svojo plačo. Zato vsakemu mlademu igralcu, ki mu do enaindvajsetega leta ne uspe, pravim, naj se spoka na faks oziroma si najde kako normalno službo. Pri tridesetih potem dobimo socialne probleme. V moji generaciji smo uspeli štirje izmed vseh igralcev tridesetih slovenskih klubov.

Koliko pa so maksimalne plače?

Pet tisoč bruto. V Kopru smo bili prvaki s proračunom 700.000 evrov. Je pa res, da po tri mesece nismo dobili plač, da smo starejši igralci igrali iz nekega kljubovanja...

Če pripustimo stavnico v klub, to vendarle odpre možnost vplivanja stavnice na igro kluba, saj je z njim vendarle v poslovnem razmerju. Mar ni tako?

Hipotetično da. Vendar pa bi ponovil, da je kriza pripeljala zadeve tako daleč, da nogometa brez sponzorskega denarja, pri čemer mislim predvsem na denar od plačljive televizije in stavnic, ne bi bilo. Ne rečem, da so prihodki od prodaje vstopnic zanemarljivi, pa vendar zdaleč premajhni, da bi se klubi financirali samo s tem, morda bi zapolnili 15 odstotkov svojega proračuna. V Angliji prinese denar od televizijskih pravic 60 odstotkov klubskega proračuna povprečnega kluba. Večji klubi morajo iti čez te proračune. Zato je smešno, da so pri nas stavnice v bistvu kriminalizirane oziroma da lahko ima stavnico le en monopolist, drugi pa veljamo za sumljive. Sam imam na primer podjetje, ki v navezi s casinojem Bled že štiri leta čaka, da bi se lahko začeli ukvarjati z legalnim stavništvom, vendar pa pristojni vedno znova najdejo razloge, da ne dobimo koncesije. Celo blokirali so internet oziroma dostop do spletnih stavnic. Šli smo v Evropo zaradi svobode, potem pa blokiramo dostop. Dostop blokirajo samo Hugo Chavez, general v Kambodži in v Turčiji. In Slovenija. To so štiri države, ki blokirajo ostale stavnice, pri čemer mora v Turčiji stavnica dajati 50 odstotkov denarja nazaj v nogomet, saj stavnice v 95 odstotkih živijo od nogometnih dogodkov. Zato sem jezen.

Bi si upali imeti ilegalno stavnico?

Ne. Ilegalna stavnica pomeni, da ni bančnega pretoka, da ni kontrole. Moja firma ima certifikat SQ in urejeno povezavo z banko.

Stavijo se seveda enojne stave. Tudi v legalnih stavnicah resni igralci, ki imajo minimalno izkušenj z igranjem, stavijo predvsem enojne stave.

Seveda, ker je pri nenormalnih rezultatih, kakršni so dandanes, vse, kar je več od enojne stave, skoraj zanesljiv dobitek za stavnico.

Zakaj so rezultati nenormalni?

Globalizacija. V to se je razvil nogomet. Sam sem bil igralec, ki je nekaj dosegel, vendar pa po domače povedano nisem mogel priti v italijansko serijo A. Danes dajejo fantje iz naših krajev tam gole. Nočem podcenjevati, hočem zgolj povedati, da je kapital odprl trg in da je posledica tega večja izenačenost. Angleži so prvi začeli z uvažanjem Japoncev in Kitajcev, ki realno gledano v angleški ligi nimajo kaj početi, vendar pa prinašajo denar, popularizirajo nogomet v Aziji, pomenijo toliko in toliko prodanih dresov po sto evrov. Zato so se lige izenačile. Denar od televizijskih pravic se deli dokaj enakopravno, tako da tudi neki Chievo dobi zadovoljiv delež.

Kje je tukaj naša liga?

Nogomet se je širil od zahoda proti vzhodu. Samo Slovenijo je zgrešil.

Zakaj?

Ker pri nas prevladuje smučarski lobi, ki ne dovoli vstopa kapitala v nogomet. Govorim o loteriji, ki živi od nogometa, nogometu pa vrača malenkost. To je sramota. Od nogometa dobijo 95 odstotkov, vrnejo pa za kavo. In tega si nihče ne upa povedati. Sam nimam problema, zato me pa potem tudi mešajo v razne zgodbe.

Vendar pa ste brez dvoma bili akter nekaterih zgodb. Za tekmo Koper:Dinamo se je na primer pojavil sum, da je bila dogovorjena.

In spomnite se, kaj sem storil po tekmi. Prenehal sem igrati nogomet.

Da, smešen dogodek. Zakaj?

Verjetno ne zato, ker sem pobral denar. Ker je bilo nerazumno, da v tekmi, v kateri smo bili boljši od nasprotnika, zgubimo s 5:1.

Gledal sem tekmo. Povsem me je začudilo, kako zelo ste se na gostovanju odprli. Delovali ste, kot da igrate doma proti slovenskemu nižjeligašu.

Odprli smo se, ker smo bili boljši.

Ste zgubili nepravično?

O tem težko govorim. Rekel sem, da se tega ne grem več. Pojedel sem pest tablet, da mi je telo pri 39 letih zdržalo napore, potem pa doživim, kar sem doživel v Zagrebu. Doživel sem evropsko in svetovno prvenstvo, ligo prvakov, tisto v Zagrebu je bilo pa preveč.

Kaj se je dejansko zgodilo?

Ne vem in nikoli ne bom vedel. V vsakem primeru čudna tekma.

Sodniške odločitve?

Sodnik niti ne. Bila je sumljiva tekma in to sem tudi pokazal. Lahko pa, da gre samo za mojo fiksno idejo.

So vas glede te tekme kriminalisti karkoli spraševali?

Kriminalisti so prišli v klub, vendar se kaj več od tega ni zgodilo. V nogometu dokazati, da je bila tekma dogovorjena, je skorajda nemogoče. Je pa dobro, da se na to opozarja. Ko je v šport prišla loterija, se je definitivno spremenil.

Pa to sem vas vprašal na začetku!

Da, vendar se stavnic ne da ukiniti, ker se bo Ronaldu takoj plača drastično zmanjšala. Od dvajsetih španskih ekip jih ima devetnajst za sponzorja stavnico. Ker se vrti toliko denarja, je tudi možnosti malverzacij večja.

Če v Sloveniji povprečen igralec mesečno zasluži 1200 evrov bruto, koliko potemtakem zasluži povprečen slovenski nogometni sodnik?

Najmanj še enkrat toliko, kar je nerazumno, a tako je. Sodniki so močni in organizirani. Dogovorili so se in stopili skupaj, za razliko od nas drugih, ki nam to ne uspe. Nihče ni sposoben izpeljati nogometnega štrajka.

Vi stavite?

Redko. Bolj si prizadevam biti ponudnik stav. Poznam ozadja in vem, da so stavnice praviloma v plusu.

Zakaj? Kaj pokoplje igralce stav?

Legalna stavnica ima, karkoli se zgodi, zagotovljenih 7 odstotkov plusa. Sistem usklajevanja kvot glede na vplačila je pač tak. Obstaja firma, ki se imenuje Bet Radar, ki ponudnike stav obvešča o slehernem čudnem vplačilu. Druga stvar je pohlep igralcev, ki se mi zdi ključen za to, da je stavnica v plusu.