25-letni Rob Summers lahko ob elektrostimulaciji hrbtenjače po več letih znova sam stoji, premika kolke, kolena, gležnje in prste na nogah ter s pomočjo drugih celo hodi. Delno so se mu obnovile tudi nekatere druge življenjske funkcije, kot sta nadzor nad delovanjem mehurja in črevesa. Strokovnjaki iz Velike Britanije in ZDA, ki so sodelovali pri zdravljenju, sicer poudarjajo, da vse to še ne pomeni ozdravitve.

Rob, ki je nekoč igral baseball, je v nesreči utrpel poškodbe hrbtenjače. Sporočila iz možganov, ki so nekoč potovala po hrbtenjači navzdol, so bila zaradi poškodbe blokirana, on pa je postal paraplegik.

Kirurgi so mu v okviru poskusne terapije v hrbtenico vsadili 16 elektrod, poleg tega pa je Rob vsak dan pridno treniral ter poskušal stati, hoditi in premikati noge, medtem ko so po njegovi hrbtenici potovali električni impulzi. Že v nekaj dneh je lahko znova samostojno stal, po več mesecih pa je pridobil nazaj tudi nadzor nad nogami, tako da lahko sedaj - ob pomoči drugih in samo za kratek čas - celo hodi.

Elektrostimulacija načeloma posnema signale iz možganov, ki pri zdravem človeku omogočajo premikanje. Tokrat so jo nevrokirurgi usmerili na živčne celice v spodnjem delu hrbtenjače - te so namreč relativno avtonomne in sposobne same interpretirati informacije, ki prihajajo iz nog, ter tako nadzorovati ohranjanje ravnotežja, usklajeno hojo ipd.

Tudi sami strokovnjaki pa niso gotovi, kako je uspelo Robovim možganom pridobiti nazaj neposreden nadzor nad koleni, kolki in prsti. Domnevajo, da so se nekatere živčne celice reaktivirale ali da so morda nastale nove, po katerih signali iz možganov sedaj znova lahko potujejo navzdol po hrbtenjači. Na enako zdravljenje že čakajo še štirje bolniki.

Video o Summersu si lahko pogledate na tej povezavi.