"Manx Express" Cavendish bi po sobotnem praznovanju 26. rojstnega dne v skladu z dogovorom moral že v nedeljo nastopiti na premierni dirki Škoda Velothon Berlin, na kateri bodo po višinskih pripravah pri Tadeju Valjavcu na Pokljuki za Dirko po Sloveniji nastopili tudi kolesarji ekipe Adria Mobil (Gnezda, Mahorič, Furdi, Jarc, Haller, Fajt) in med drugimi tudi Fabian Cancellara. Enodnevno dirko namreč organizira najboljši sprinter moderne dobe Erik Zabel, že v dveh letih pa naj bi bila v koledarju WorldTour.

V naslednjih treh dneh bo na Giru v 606 kilometrih na 14 daljših vzponih kar 10.500 metrov višinske razlike. V Sloveniji ima najbolj zahteven Maraton Alpe na trasi okoli Kamniških Alp (Kamnik, Jezersko, Pavličevo sedlo, Črnivec) v 130 kilometrih 2100 metrov višinske razlike.

Še ne 26-letni Mark Cavendish je doslej na treh velikih tritedenskih dirkah - Giru, Vuelti in Touru (15) - skupaj zmagal na 25 etapah ter še na treh z ekipo v ekipnem kronometru. In njegova najbolj znana izjava: "Ko so me novinarji na Touru vprašali, ali sem najboljši sprinter na svetu, sem seveda pritrdil. In potem so pripomnili, da sem aroganten. Vendar če me ne bi vprašali, tega ne bi rekel."