V karavani po sporni "vleki" z avtomobilom na Etno, ob kateri so s fotografijami ujeli tudi včeraj drugouvrščenega Davida Apollonia (Sky) in Cavendishevega zadnjega in odločilnega vlakovodjo Marka Renshowa. "Tudi oster ovinek pred ciljem smo dobro preučili in ni bilo kritično. Pred ciljem sem pogledal za Petacchijem (tretji op. p.), a danes ni bil nevaren. Šlo je z lahkoto," je opisal drugo letošnjo oziroma sedmo zmago na Giru.

Zadnji dan festivala sprinterjev je zaznamoval padec prvih v koloni na ostrem ovinku znotraj "varne" cone treh kilometrov pred ciljem. V bistvu se je prvi le naslonil na ogrado, za njim so na polno zavirali in se potem z visokim srčnim utripom in adrenalinom na zapolnjeni cesti še vročekrvno pogovorili. O zmagi je nato odločal praktično le sprint peščice, ki je ušla "zapori", hribolazci pa niso utrpeli škode.

V Ravenni je bilo konec ravnine. Vsi klasični sprinterji bodo Giru dan za Borutom Božičem pomahali "arivedercci". Gira ne bo nadaljeval niti najboljši hribolazec med sprinterji Alessandro Petacchi, čeprav je v rdeči majici najboljšega po etapnih uvrstitvah. Ekipa Lampre se bo povsem osredotočila na Michela Scarponija, kot Astana že 12 dni dela za Romana Kreuzigerja, nosilca bele majice mladega kolesarja. Oba slovenska kolesarja Simona Špilaka in Gorazda Štanglja tako čaka delo vodonosca že daleč pred vključitvijo televizijskih kamer in vzletom helikopterjev.

"V petek se začne pekel," se tudi Alberto Contador, ki je rožnato majico kot prvi favorit pripeljal že pod gore v Furlanijo, zaveda, kaj karavano čaka v naslednjih treh dneh. Con(ta)dor ve, kaj govori, saj je traso skrbno proučil. Današnjo etapo od Spilimberga pri Vidmu do koče pod Grossglocknerjem/Velikim Klekom (2137 m) v avstrijskih Alpah imajo celo bolj za ogrevanje. Skupna višinska razlika čez tri gorske prelaze, najbližje Sloveniji, v Karnijskih Alpah in Dolomitih, je le 2200 metrov. V soboto med tirolskim Lienzom in smučarskim Zoncolanom (210 km) je na petih klancih čistih 3730 metrov vzponov. V nedeljo Coneglian-Gardeccia v dolini Fiemme (229 km) na šestih prelazih, tudi čez Giau (2236 m), pa kar 4560 metrov. Pekel je prava beseda.