Predsednik pisateljskega društva Milan Jesih je v uvodnem nagovoru spomnil, "zakaj so nagrade na svetu", ob tem pa omenil skrb, da se opozarja na najboljše. Po njegovih besedah deset mladinskih oziroma otroških del in njihovih avtorjev odslikava "tisto najboljše v mladinski književnosti".

Partljič je dejal, da se je strokovna žirija v sestavi njega kot predsednika, Marjane Moškrič, Dušana Šarotarja, Janje Vidmar in Dima Zupana kot lanskega nagrajenca, dobila trikrat ter da je bila že prvič soglasna glede nominirancev. Glede same nagrade pa so si po Partljičevih besedah oddahnili ob predlogu Vidmarjeve, da bi jo lahko izjemoma podelili tudi dvema avtorjema.

Poudaril je, da od Otona Župančiča naprej, ni našel pesnika, ki bi na tako enkraten način nagovarjal otroke, kot jih da Milan Dekleva. Pravljice Bine Štampe Žmavc pa so po njegovem mnenju vredne Oskarja Wilda, "saj jih nihče ne more prebrati, ne da bi bil prestreljen". Dodal je še, da se nagrada ne deli, pač pa so posebej nagradili izjemno prozno in pesniško delo.

Bina Štampe Žmavc je prebrala pravljico o princu, ki so ga ustvarile sanje, v kratkem pogovoru pa je dejala, da so pravljice iz nagrajene zbirke nastale v njenem obdobju spopadanja z osamljenostjo. Dodala je, "da so prihajale kar same, kot bi jih kdo narekoval".

Dekleva je dejal, da si prvih besed otrok z ženo nista zapisovala, zato pa je to nalogo opravil pri vnukih. Okrog besed pa so nastale zgodbe, je poudaril ter občinstvu, zbranemu v dvorani društva, prebral pesmici Kaj je to in Dante. Pesmi sicer nista objavljeni v knjigi, sta pa del istega nabora.

Za desetnico so bila nominirana še dela Pesem za vilo Cvetke Bevc, Žiga špaget gre v širni svet Aksinje Kermauner, delo Miklavža Komelja Kako sta se gospod in gospa pomirila, knjiga Majde Koren Mici iz 2.a, pesnitev Toneta Pavčka Po morju plava kit, pripoved Slavka Pregla Geniji brez hlač, Vitez brez krave Primoža Suhodolčana in delo Suzane Tratnik Zafuškana Ganca.

Desetnico Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljše otroško ali mladinsko delo, izdano v minulih treh letih. Nagrado so prvič podelili leta 2004. Lani je pripadla Dimu Zupanu za knjigo Hektor in male ljubezni: zgodba nekega Hektorja.

Nagrado v vrednosti 3000 evrov je letošnjima dobitnikoma podelil Zdravko Grginič, direktor Založbe Izolit, ki je tudi pokroviteljica nagrade.