Strauss-Kahna je minulo soboto aretirala newyorška policija, potem ko ga je 32-letna hotelska sobarica obtožila, da jo je spolno napadel. V ponedeljek je sodnica zavrnila njegovo prošnjo za izpustitev na prostost proti plačilu varščine, zato zaenkrat ostaja v newyorškem zaporu Rikers. Ker je bil v New Yorku zasebno, mu diplomatska imuniteta ne pripada.

Vse obtožbe zanika

Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico zaradi spolnega napada in poskusa posilstva in če bo spoznan za krivega, mu grozi do 25 let zapora. O tem, ali so zbrani dokazi dovolj za začetek postopka proti njemu, bo sicer v petek odločala porota. Strauss-Kahn vse obtožbe zanika.

(Foto: AP)

Da ta ponižujoč preobrat v njegovem življenju, ki je vzbudil veliko pozornost svetovne javnosti, najverjetneje pomeni konec njegove uspešne kariere, se je potrdilo danes, ko je odstopil s položaja generalnega direktorja IMF. Ob tem je v sporočilu zapisal, da odstopa, ker želi vso energijo vložiti v to, da dokaže svojo nedolžnost.

Strauss-Kahn je petletni mandat na čelu IMF nastopil novembra 2007 in je bil ena ključnih figur v boju proti svetovni gospodarski in finančni krizi, ki je udarila leta 2008. Mandat bi se mu iztekel prihodnje leto, a bi ga verjetno v vsakem primeru zapustil predčasno, saj je veljal za favorita socialistov na francoskih predsedniških volitvah prihodnjo pomlad.

Predvolilni boj v Franciji tokrat še posebej umazan

Čeprav svoje kandidature še ni uradno potrdil, so mu javnomnenjske raziskave napovedovale gladko zmago, saj bi pritegnil tudi številne volivce desne sredine. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je predvolilni boj v Franciji v polnem teku in očitno je, da bo tokrat še posebej umazan. Strauss-Kahnu so politični rivali pred spolnim škandalom očitali predvsem razkošen, skorajda zvezdniški življenjski slog, nekateri pa so celo omenjali njegove judovske korenine.

A tudi napadi s podrobnostmi o njegovem ne ravno brezmadežnem zasebnem življenju in "ljubezni" do žensk so že prežali iz ozadja, dokler ni nedavna aretacija - in o tem se strinjajo vsi tako z levega kot desnega političnega pola - pokopala vsakršno upanje o Strauss-Kahnovi predsedniški prihodnosti.

V javnost so namreč prišla tudi pričevanja o tem, da je bil Strauss-Kahn že pred sobotnim napadom v newyorškem hotelu Sofitel znan po svojem neprimernem obnašanju do žensk in da je to le vrh ledene gore. Med drugim naj bi prav v Sofitelu, kjer je pogosto stanoval, večkrat napadal sobarice. Poleg tega se je oglasila 31-letna novinarka in pisateljica Tristane Banon, ki razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe, saj naj bi jo Strauss-Kahn spolno napadel med intervjujem leta 2002.

V ponedeljek je sodnica zavrnila njegovo prošnjo za izpustitev na prostost proti plačilu varščine, zato zaenkrat ostaja v newyorškem zaporu Rikers.(Foto: Reuters)

Senca dvoma padla na druge obtožbe

Že leta 2008 so v IMF proti Strauss-Kahnu sprožili preiskavo zaradi njegovega intimnega odnosa z višjo uslužbenko na afriškem oddelku IMF, Madžarko Pirosko Nagy. Notranja preiskava je prvega moža IMF takrat oprala krivde, češ da Nagyjeve ni spolno nadlegoval in ni zlorabil položaja, a sedaj je tudi na te ugotovitve padla senca dvoma.

A Strauss-Kahn ima tudi zaveznike, ki zavračajo obtožbe na njegov račun in ugibajo o zaroti proti njemu. Med njimi je njegova soproga Anne Sinclair - ena najbolj znanih televizijskih novinark v Franciji, v ZDA rojena vnukinja bogatega trgovca z umetninami. Strauss-Kahn ima sicer štiri hčerke, Sinclairova pa je od leta 1991 njegova tretja žena. Zakonca sta znana po razkošnem življenju in imata hiše oz. stanovanja v Washingtonu, Parizu in Maroku.

S soprogo Anne Sinclair, ki je prepričana, da je nedolžen. (Foto: AP)

V politiko vstopil že leta 1986

Strauss-Kahn je bil rojen 25. aprila 1949 v judovski družini v bogatem pariškem predmestju Neuilly-sur-Seine. Del svojega otroštva je preživel v Maroku. Kasneje je študiral na elitnem pariškem inštitutu za politične znanosti Sciences-Po, kjer danes predava, in na eni najuglednejših poslovnih šol v svetu, pariški HEC.

Sivolasi 62-letnik, nadarjeni govornik, ki tekoče govori angleško in nemško, je poklicno pot začel kot profesor ekonomije. V politiko je vstopil leta 1986 kot poslanec, ki je v Parizu zastopal interese alpskega departmaja Haute-Savoie. Dve leti kasneje je bil v poslanske klopi izvoljen v pariškem departmaju Val-d'Oise.

Leta 1997 je postal finančni minister in ta položaj, ki ga je zasedal do leta 1999, mu je prinesel svetovni ugled. Na ravni EU je takrat sodeloval v pogajanjih o vzpostavitvi enotne evropske valute, v Franciji pa kljub nasprotovanju iz socialističnih vrst vodil val privatizacij. Po dveh letih je moral sicer odstopiti zaradi očitkov, da naj bi sprejemal javni denar za delo, ki ga ni opravil, a so leta 2001 vse obtožbe proti njemu zavrnili.

Leta 2006 se je potegoval za predsedniško kandidaturo socialistov, a je moral priznati premoč Segolene Royal. Na volitvah leta 2007 je nato slavil sedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. A Strauss-Kahn se ni pustil motiti, saj je kmalu zatem nastopil kot kandidat za generalnega direktorja IMF in se nato leta 2007 povzpel na čelo te 187-članske osrednje globalne finančne institucije s sedežem v Washingtonu.