V Sloveniji večino antibiotikov, od 80 do 100 odstotkov, predpišejo zdravniki v ambulantah in le manjšino v bolnišnicah. Najvišjo uporabo antibiotikov smo imeli leta 1999, ko je antibiotik vsak dan jemalo dva odstotka prebivalcev, potem se je uporaba zmanjšala, je povedal dr. Milan Čižman, dr. med., s Klinike za infekcije in vročinska stanja UKC Ljubljana.

V desetih letih se je nato uporaba antibiotikov znižala in je leta 2009 antibiotike uživalo vsak dan 14,42 človeka na 1000 prebivalcev. Še ena primerjava: leta 2000 so zdravniki predpisali 700 receptov za antibiotike na 1000 prebivalcev na leto, leta 2009 pa 550 receptov na 1000 prebivalcev na leto.

Manj predpisovanja v ambulantah...

Sloveniji je uspelo znižati porabo antibiotikov za tretjino, vendar ti rezultati še vedno niso dobri, je povedal Čižman. Tako so si zadali za cilj, da uporabo antibiotikov znižamo še za tretjino. Pri tem se lahko zgledujemo po uspešnih evropskih državah, kot je Švedska, kjer trenutno predpišejo 390 receptov za antibiotike na 1000 prebivalcev na leto, za cilj pa so si zadali, da do leta 2015 število predpisanih receptov znižajo na 250. S preudarnejšim predpisovanjem antibiotikov v ambulantah smo v Sloveniji prihranili 12 milijonov evrov.

Vendar se poraba antibiotikov ni znižala po vseh regijah enako; tako največ teh zdravil predpišejo na območju Murske Sobote, Raven na Koroškem in Celja, najmanj pa na Novogoriškem. Otrokom največ antibiotikov predpišejo na Mariborskem, Ravnah na Koroškem, najmanj pa na Gorenjskem.

Antibiotike zdravniki najpogosteje predpišejo za zdravljenje okužb zgornjih dihal, to so pogoste, a ne težke okužbe, je povedala Čižman. Tako so po podatkih iz leta 2002 zdravniki antibiotik predpisali okoli 40 odstotkom bolnikom z okužbo zgornjih dihal (v tujini do 20 odstotkom bolnikom), do 75 odstotkom bolnikov z okužbo v žrelu (v tujini do 20 odstotkom bolnikom), do 85 odstotkom bolnikom z bronhitisom (do 30 odstotkom) in vsem bolnikom s pljučnico ( v tujini od 90 do 100 odstotkom bolnikom). Čižman meni, da bi lahko z bolj smotrnim predpisovanjem lahko zmanjšali porabo antibiotikov za zdravljenje okužb zgornjih dihal, vključno z angino, vnetjem srednjega ušesa in bronhitisom.

... več v bolnišnicah

V nasprotju s predpisovanjem antibiotikov v ambulantah pa se raba antibiotikov v bolnišnicah povečuje in je poraba v letih 2008 in 2009 zrasla celo za 7 odstotkov. Med bolnišnicami so velike razlike; zanimivo, da največ teh zdravil predpišejo v manjših bolnišnicah, kot so Topolšica, Trbovlje, Brežice. "Ali imajo v teh bolnišnicah res večje število težjih bolnikov ali večjo obolevnost kot v UKV Ljubljana?" se je vprašal Čižman. Več antibiotikov kot v UKC Ljubljana predpišejo tudi v UKC Maribor. Zdravnica iz te ustanove je opozorila na neenotnost pri zbiranju podatkov, na podhranjenost osebja ("ni vseeno, ali otroka pregleda pediater ali zdravnik splošne medicine"), na socialno-ekonomske značilnosti mariborske regije, kjer imajo ljudje krajšo pričakovano življenjsko dobo in večjo umrljivost... "Teh podatkov pa nihče ne primerja," je opozorila zdravnica.