Za šok in ogorčenje v koprskem taboru je že pred derbijem poskrbel disciplinski sodnik Branko Celar, ki je Cimosovega rokometaša Vladimirja Osmajića zaradi neposrednega rdečega kartona na tekmi z Mariborom Branikom nepričakovano ostro kaznoval z dvema tekmama prepovedi igranja. Vseeno so se Primorci odločili, da se na kazen ne bodo pritožili: Osmajić je bil tako le med gledalci, soigralcem pa ni mogel pomagati niti poškodovani Uroš Elezović, za katerega je sezona že končana. Ugibanj o tem, ali bo lahko zaigral poškodovani vratar Darko Stanić, je bilo konec že na začetku tekme, ko je Srb stopil med vratnici, na koncu pa postal junak derbija.

Gostujoči trener Miro Požun je imel na razpolago le 13 igralcev, Celjani pa so že v uvodnih minutah pridelali visok zaostanek (1:4, 5:2). Ta bi bil še večji, če Cimos ne bi dosegel neslavnega rekorda v klubski zgodovini – v slabih 19 minutah so njegovi igralci zgrešili vseh pet sedemmetrovk! Kljub temu so takrat še vedno vodili z 9:6, po nizu izključitev na strani pivovarjev pa so Koprčani (Matjaž Brumen) v šestem poskusu le premagali vratarja Urbana Lesjaka in si tri minute pred koncem prvega polčasa – po delnem izidu 5:0 – priigrali rekordno prednost šestih zadetkov (15:9).

Ta je na začetku drugega splahnela le za zadetek (18:13,19:14) in kazalo je, da se bodo Primorci sprehodili do točk. A Celjani (v šestdesetih minutah niso niti enkrat vodili), pri katerih je domačo mrežo neusmiljeno polnil nekdanji Cimosov igralec Nejc Poklar, so počasi nižali zaostanek in gostitelje ujeli pri 22:22 v 43. minuti. Sledilo je še šest zaporednih izenačenj, v 58. minuti pa je Sebastian Skube vodilnemu moštvu lige spet priigral minimalno prednost (29:28). Minuto in pol pred koncem je Stanić, ki je celotno tekmo nastopal z očitnimi bolečinami v nogi in šepanjem, ustavil strel Luka Žvižeja s sedmih metrov, na začetku zadnje pa je Milorad Krivokapić zabil zadnji žebelj v celjsko rokometno krsto (30:28).

»Ko se je oglasila sirena za konec tekme, se mi je od srca odvalil velik kamen. Vedeli smo, da nas čaka težka in napeta tekma, posledica tega pa sta bila velik pritisk na igralce in njihova nesproščenost. Zato so tudi zgrešili veliko sedemmetrovk in 'zicerjev'. V obrambi smo igrali precej bolje kot v napadu, le Poklar nam je povzročal težave. Ker naša zunanja linija skoraj ves čas igra v isti zasedbi, ji sčasoma zmanjka idej in moči, nasprotnikova obramba pa se nanjo privadi. Zato smo tudi izpustili iz rok visoko prednost,« je ocenil Cimosov trener Fredi Radojkovič. Nerešljiva uganka za svoj nekdanji klub je bil zdajšnji celjski igralec Nejc Poklar, z devetimi zadetki prvi strelec derbija: »Imeli smo priložnost za presenečenje, a je nismo izkoristili. Mogoče ima kdo občutek, da igramo bolje, če nas je manj in smo oslabljeni, a to je daleč od resnice. Vsak igralec nam pride še kako prav, kajti sezona je dolga in naporna.«